Egy est Afrikáról

Önkéntesség, álmok és állomások

45

Nagyszámú érdeklődő gyűlt össze péntek este a gyergyószentmiklósi Pro Art Galériában: a távoli Afrikából érkező történeteket, életutakat és megvalósult álmokat hallgatva más perspektívába helyeződtek a székelyföldi hétköznapok. Az est vendégei a kongói származású France Mutombo, az Afrikáért Alapítvány elnöke és a Gyergyószentmiklósól elszármazott Vas Kinga önkéntes volt. Közös munkájuk, az alapítvány céljai és eddigi megvalósításai egy történetben bontakoztak ki.

Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A kongói kis faluból származó France Mutombo kiskorától nagy álmot dédelgetett: sok mindene lesz, és másokon fog segíteni. Az álom végigkísérte felnőtt éveiben is, és még mindig tart – mesélte el a jelenlévőknek. Teológiai ösztöndíjjal került Magyarországra, ahol még hat hónap után sem tudott megszólalni magyarul, mégis marasztalta valami. Később lehetősége adódott karitatív munka során visszamenni Kongóba, ekkor határozta el, hogy segíteni fog a hazájában élő embereken. Így hozta létre néhány társával együtt 2002-ben az Afrikáért Alapítványt, amely oktatási, egészségügyi és humanitárius tevékenységet folytat Kongóban és Tanzániában. Emellett diplomáciai kapcsolatot épített ki Kongó és Magyarország között; egyházakkal, kormányokkal és a médiával való együttműködés keretében segíti Afrika lakóit.
– Nem úgy segítünk elsősorban, hogy adományokat viszünk oda, elsődleges célkitűzésünk, hogy minél több gyermek részesülhessen oktatásban, hiszen Kongóban ez nem ingyenes és a legtöbb családnak nincs pénze, hogy taníttassa a gyermekeket. A magyar embereknek köszönhetően ma már több száz gyermek részesül oktatásban, ami óriási eredmény, habár csupán egy csepp a tengerben – mondta el France Mutombo.

Az alapítvány jelenleg zajló hároméves kampánya a Teremtsünk biztos lakhatást elnevezésű uniós projekt. Ehhez csatlakozott idén tavasszal a gyergyószentmiklósi származású, Belgiumban élő Vas Kinga. Gyerekkori álma – hogy eljuthasson Afrikába – olyan módon valósult meg, hogy tizenhat önkéntes társával együtt házat épített egy mélyszegénységben élő család számára.
– Hagytunk egy nyomot Afrikában, hiszen ez a ház magyar emberek támogatásával épülhetett fel. A család számára ugyanakkor egy tonna használtruha-adományt is vittünk, amelyet értékesíthetnek, így lesz saját bevételük, és nem függenek az adományoktól – mesélte Vas Kinga.
Az érdeklődők megtekinthették a kongói házépítésről szóló kisfilmet, az est végén pedig lehetőség adódott az alapítványon keresztül támogatni egy afrikai kisgyerek tanulmányait.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek