2021, január 16, szombat.

Egy diákot kizártak az érettségiről

Egy diákot kizártak tegnap az érettségiről a magyar nyelv és irodalom írásbelin, mert a zakójában megszólalt a telefonja. Dáné Szilárd tanfelügyelő szerint a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi tételek 2008 óta ugyanazt a szerkezeti felépítést követik, így minden diáknak meg van adva a lehetőség, hogy felkészüljön a vizsgára.

[dropcap]U[/dropcap]dvarhelyen, az egyik középiskolában történt az incidens. A szóban forgó fiú nem adta le mobiltelefonját, az írásbeli vizsga alatt pedig a zakója zsebében megszólalt a készülék, ezért kizárták a vizsgáról. A magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgáról kizárt fiú a következő két érettségi próbán sem vizsgázhat – nyilatkozta lapunknak Bartolf Hedwig tanfelügyelő.
A tanfelügyelőség statisztikai adatai szerint tegnap a vizsgára beiratkozott 1795 diákból 59-en nem jelentek meg a megmérettetésen.
– A magyar nyelv és irodalom tétel nem volt nehéz, főként, hogy a diákok a harmadik tételben több irodalmi mű közül választhattak – közölte Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelő.
Az idei magyar érettségin a humán szakos hallgatók Kölcsey Ferenc Huszt című versét kellett a megadott kérdések alapján értelmezzék, a harmadik pontban pedig A cselekmény, konfliktus, hős átértelmeződése a 20. századi drámában címmel kellett kétoldalas értekezést írjanak, Örkény István Tóték című műve vagy Sütő András, illetve más szerzők művei alapján. A reál szakos érettségizők Ady Endre Új vizeken járok című versét kellett elemezzék, a harmadik tételben pedig a 19. század epikus irodalmának hőstípusairól adtak számot.
– Itt is több irodalmi mű közül válogathattak a vizsgázók például Jókai Mór Az arany ember és Egy magyar nábob regényei közül vagy Mikszáth Kálmán Az a fekete folt, Beszterce ostroma című műveiből – mondta a magyar szakos tanfelügyelő.
Tegnap egyébként Görbe Péter főtanfelügyelőt arról is megkérdeztük, hogy melyik megyébe szállítják a diákok dolgozatait, aki azonban lapunknak azt mondta, erre vonatkozóan nem adhat hivatalos információkat. Nem hivatalos értesüléseink szerint a Hargita megyei vizsgázók dolgozatait Maros megyébe viszik a vizsgabizottságok tagjai, a megye javítóközpontjaiban pedig a Kovászna megyei dolgozatokat javítják.

Pál Bíborka

Vizsga után Fotó: Balázs Árpád
Vizsga után Fotó: Balázs Árpád

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb