Egy bánat – egy öröm

82

Sebet kapott Göröcsfalva, amikor kiderült, hogy idéntől megszűnik az óvodai csoport, de azzal próbáljuk enyhíteni ezt a fájdalmat, hogy az iskola üresen maradt termében kiállítást rendezünk be – fogalmazott Császár Attila polgármester. Az Időtálló örökségünk elnevezésű gyűjtemény ünnepélyes megnyitóját vasárnap délben tartják.

„Újrahasznosított” óvodaépület. Remélik, gyűjtést generál a kezdeményezés Fotó: László Róbert
„Újrahasznosított” óvodaépület. Remélik, gyűjtést generál a kezdeményezés Fotó: László Róbert

Göröcsfalván jelenleg mindössze hét óvodás korú gyerek van összesen, így a megyei tanfelügyelőség idéntől már nem hagyott jóvá óvónői állást Gö­röcs­falván, számolt be Császár Attila polgármester, hozzátéve, hogy seb esett ezen a kicsi székely településen.
– A most felújított göröcsfalvi iskola egyik terme óvodának volt szánva, de végül arra gondoltunk, hogy ha már van ez a seb, próbáljuk legalább enyhíteni a fájdalmat, és az épületben létrehoztunk egy tájszobát – közölte az elöljáró.
Az Időtálló örökségünk az elképzelések szerint egy folyton bővülő múzeum jellegű gyűjtemény lesz, amelyet egy, a faluról szóló film és egy interaktív kiállítás egészít ki. A község műemlékeiről – a göröcsfalvi templomról, a Cserei-kúriáról, a Pogányvárról és a Bogáti-kápolnáról maketteket készített az Erdélyi Utakon Egyesület, mindannak a figyelembevételével, amit eddig tudni lehet az épületekről, és javában zajlik a múzeumszoba berendezése is.
– Az Időtálló örökségünk címet adtuk ennek a gyűjteménynek, amely se nem falumúzeum, se nem tájház – mondta Császár Attila. – Ide bekerülhet minden még fellelhető tárgyi hagyaték, és nem titkolt célunk, hogy a lakosság figyelmét is felhívjuk ezekre az értékekre. Mert vannak még értékeink, amikre büszkék lehetünk. A most kiállítandó anyag már összegyűlt: sok oktatáshoz kapcsolódó tárgyunk van – tankönyvek az 1900-as évek elejéről, régi egyenruhák, – de nemcsak az. Azt tervezzük, hogy időszakos kiállításokat rendezünk, mindig előre jól meghatározott témával, és ez további gyűjtést generálna. Közösségépítő szerepet szánunk ennek a létesítménynek, ugyanakkor egy plusz attrakció lehet az ide látogató turistáknak.

[box type=”shadow” ]Az iskolaépület

A göröcsfalvi iskola épületének felújítása 2013-ban kezdődött Csíkrákos Község Önkormányzata, a Göröcsfalvi „Kokojzavész” Közbirtokosság és Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A beruházás értéke mintegy 300 ezer lej. A munkálatok magukban foglalták az épület teljes külső és belső felújítását, fűtésrendszer kialakítását és a nyílászárók cseréjét. Az iskola épületében két osztály kezdheti meg a tanévet. – Szépen, igényesen dolgoztak a vállalkozók – vélte a községvezető. – Nemcsak külső-belső rehabilitáció történt, hanem a teret, az udvart is rendeztük. Figyelembe vettük, hogy az iskola a templom szomszédságában, tulajdonképpen Göröcsfalva központjában van, és ezért is különösen fontos, hogy rendezett legyen. A göröcsfalvi iskolaépület átadása és az Időtálló értékeink című kiállítás megnyitója vasárnap, szeptember 11-én 12 órakor kezdődik. [/box]

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek