Egy bajnoki cím és egy második hely a tavalyi mérleg

Marad a versenygép, nagyobb lesz a kihívás

116

Két bajnoki címért hajtott, végül csak egyet sikerült tavaly bezsebelnie a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre ralipárosnak az elmúlt évben, ám ennek ellenére sikeresnek ítélték meg a 2018-as idényt. Akárcsak a tavaly, az idén sem váltanak autót, ám a Citroën DS3R3T Max egy teljes felújításon esik át. Idén újra két bajnoki címért száll versenybe a csíki páros, és remélik, ezúttal mind az 5-ös géposztályban, mind pedig az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában a dobogó legfelső fokára állhatnak.

A Hargita Ralin két kategóriában is győztek a csíki ralisok. Idén két bajnoki címre hajtanak

Két bajnoki címért küzdött az elmúlt évben, melyből egyet sikerült megnyernie a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre párosnak. A csíki ralisok a 5-ös géposztályban révbe értek ugyan, ám az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában a második helyet szerezték csak meg, így a bajnoki cím helyett az ezüst jutott a párosnak. Pedig nagy volt a harc Raul Badiu és a Teslovan–Cseh páros között, a kategóriában a csíkiak négy, a szebeni pilóta három ralin diadalmaskodott, Badiu azonban hiba nélkül teljesítette a szezont, míg a csíki páros két versenyen is nullázott.
– Tekintettel arra, hogy sikerült megnyernünk az 5-ös géposztály bajnoki címét, sikeresnek mondható a 2018-as évünk, viszont elmaradt az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában a bajnoki trófea, amire nagyon vágyunk – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, idén újra megpróbálkoznak a két kategória-győzelemmel, és reméli, hogy ezúttal sikeresebbek lesznek, mint a tavaly. – Nagyon sokat tanultunk az elmúlt évben, és ami a legfontosabb, a 2017-es évhez képest tavaly sikerült gyorsabbnak lennünk. Több olyan verseny is van, amelynek szakaszai nem változnak, így évről évre van összehasonlítási alapunk. Minden verseny után összehasonlítjuk az előző évi időnket, és így derült ki, hogy minden évben sikerült gyorsabbnak lennünk – mondta Teslovan Adrian.
A csíki ralipáros kedvenc versenye idén is a Hargita Rali volt. – Nem azért szeretjük a Hargita Ralit, mert egyrészt ismerjük a pályát, másrészt pedig tudjuk, hogy sok a drukkerünk, hanem azért is, mert remek a szervezés, nagyon jók a szakaszok, és csodálatosak az emberek, rengetegen vannak a szelektíveken – mondta Teslovan. Viszont eltérő volt a csíki páros véleménye az úgynevezett kudarc versenyről. – A Transzilvánia Rali számomra a felejtős versenyek közé tartozik. Nem is tudom, volt-e egyáltalán olyan kolozsvári versenyünk, ahol minden zökkenőmentes lett volna. Pedig jól indult a verseny, bátran mentünk, aztán a bátorság áldozatai lettünk. Az éjszakai Szászfenes gyorson volt egy ugrató, Adi bátran hajtott neki, nem fékezett előtte, mint ahogy mások tették, a bukkanó pedig eldobott, repültünk, aztán egy réten csúsztunk a füvön ötven métert, majd beestünk az árokba. Az autó jobb első kereke kitört, esélyünk sem volt a folytatásra – mondta Cseh Vajk Imre.
– Bákóban megtanultam, hogy minden apró részletre figyelni kell még akkor is, amikor a mért szakasz már véget ért. Nagyon jól mentünk a Moldva Ralin, biztos volt a második helyünk, a Vermești szelektíven második alkalommal is a leggyorsabbak voltunk kategóriánkban, áthaladtunk a célon, majd a fékezési zónában volt egy balos kanyar, annak a belső ívén pedig egy nagy kő. Ezt elkaptuk és felborultunk. Egy biztos dobogós helyet dobtunk el, akárcsak Kolozsváron – mondta Teslovan Adrian. A csíkiak szerint a 2018-as évben a iași-i és a kolozsvári futamokon volt a legjobb a rendezés, Szebenben pedig főleg a hosszú összekötő szakaszok és a három napra kinyújtott verseny miatt a legrosszabb szervezés. – Azt viszont le szeretném szögezni, hogy a legtöbb néző a Hargita Ralin volt – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, az ő szemszögéből a Hargita Rali is dobogós a szervezést illetően.
A háziversenyen a Parajd és a Lövéte szakasz nyerte el a csíki páros tetszését, hiszen mindkettő nagyon technikás szelektív, óriási figyelmet igényel mind a pilótától, mind pedig a navigátortól, ám ugyanakkor e két gyorsaságin lehet nagyon látványosan autózni. Cseh Vajk Imrének aszfalton még a szebeni Kercisóra, murván a Mojnyest melletti Vermești szakasz nyerte el a tetszését, míg Teslovan Adrian számára a Kolozs Rali a legnehezebb aszfaltverseny: – Az elmúlt két évben a Transzilvánia Ralin sosem találtuk meg az autó helyes beállítását, remélem, idén ebben is jobbak leszünk – mondta a csíki pilóta.

Sikerek és kudarcok
A sikerekről egyértelműen nyilatkozott a két csíki ralis: az 5-ös géposztályban megszerzett bajnoki címre a legbüszkébbek. A dobogóra felállni, ráadásul hazai közönség előtt, a legjobban vágyhat egy páros. – Nagyon jól sikerült nekünk a Hargita Rali, hiszen géposztályunkban és kategóriában is győztünk. Kétszer állhattunk a dobogó legmagasabb fokára, ez minden, amit egy versenyen elérhettünk és ez hazai pályán, itthon, szurkolóink előtt, a legtöbb, amire vágyhat egy versenyző navigátorával – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, kudarcként élték meg, hogy hét versenyből négyen győztek és egyszer a második helyen zártak az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában, ám ez sem volt elég a bajnoki címhez. – A kolozsvári és bákói kiesés nekünk a bajnoki címünkbe került, ez volt a legfájóbb a 2018-as évben – tette hozzá Cseh Vajk Imre.
Megoszlik a csíki páros véleménye arról, hogy ki volt a legjobb hazai pilóta az elmúlt évben. Míg Teslovan Adrian szerint Simone Tempestini a legjobb pilóta, addig Cseh Vajk Imre Florin Tincescura tette le voksát. – Simone nagyon sokat versenyez, hiszen nem csupán a hazai pontvadászatban, hanem vébé- és Eb-futamokon is indult, ráadásul az évet Olaszországban néhány sprintversennyel kezdte. Kora ellenére óriási a tapasztalata, és ez meglátszik eredményein, vezetési stílusán is – mondta a csíki pilóta. A legjobb navigátor tekintetében viszont egyezik a csíkiak véleménye, mindketten Sergiu Itut jelölték meg. – Fiatal, de Simone navigátoraként ő is sok versenyen indul. Ráadásul van kitől tanulnia, hiszen édesapja, Sebastian Itu közel harminc éve navigál, így nem csoda, ha fia is inkább a jobb oldalt választotta – tette hozzá Cseh Vajk Imre.

A vicces pillanat(ok)
A kudarcot is lehet utólag vicces pillanatként megélni, így van ezzel Cseh Vajk Imre. – Bákóban jól ment a „szekér”, szeretjük a murvát, hajtottunk is, ahogyan tudtunk. A vermești-i szakaszt élőben közvetítette a román televízió, bíztunk benne, hogy itthon is sokan követik teljesítményünket. Jól is teljesítettük a szakaszt, a cél után – ahol mérték az időt – remekül áthaladtunk, majd a szó szoros értelmében fejreálltunk. Nem sok pilóta mondhatja el magáról, hogy kategóriájában a leggyorsabb időt teljesítette a szakaszon, majd a cél és a beíró között, a fékezési zónában felborul, s teszi mindezt élő tévés közvetítésben – mesélte az esetet nevetve Cseh Vajk Imre.
Teslovan Adrian számára minden olyan pillanat, amikor Ábrahám Thomas a közelében van, az valójában egy nagy vidámság. – Aki ismeri Tomit, tudja, hogy mellette komolynak lenni egyszerűen lehetetlen. Amellett, hogy kedves és mindenkihez van pár jó szava, hamar viccesre fordul a beszélgetés, ahol megjelenik, mindenhol hallatszik a nagy kacagás. Ha egy társaságban Tomit keresed, menj oda, ahol a legnagyobb kacagást hallod. Színesebbé, vidámabbá teszi minden percünket, amit mellette töltünk. Nekem óriási örömöt jelent, hogy csapattársam lehet, emellett barátunk is, így minden olyan momentum, amit Ábrahám Tomi társaságában töltök, az csak vidám lehet – mondta a csíki pilóta.

Tervek az idénre
Egyelőre nem gondolkodik a versenygép leváltásán a csíki ralipáros. Három idény után is a Citroën DS3R3T Max-ra szavaztak – amely tavaly kapta meg a Max konfigurációt –, ám év elején generálozzák az autót. – Az erőforrást kiküldtük Franciaországba, amit a Citroën Sport tesz rendbe, azaz főjavításon esik át a motor, mind minden év elején. A váltó és egyéb alkatrész feljavításával az Omega Motorsport foglalkozik Bukarestben, egyébként ők szervizelnek nekünk immár nyolc éve – mondta Teslovan Adrian.
Az idei versenynaptár is alaposan átalakul az elmúlt évekhez képest, hiszen tavalyhoz képest eggyel több rali lesz, ugyanakkor újra szorzókat kaptak a versenyek. – A szorzók bevezetését nem tartotta rossz ötletnek. Egyrészt a szervezőket is versenyhelyzetbe hozza, hiszen ha jó a rendezés és megfelelő a pontszám, akkor jövőben nagyobb lesz a verseny szorzója. Ugyanakkor a résztvevőknek sem mindegy, hogy egy olyan versenyen teljesítenek jól, ahol 1.2-es a szorzó, hiszen a megszerezhető pontszám is több, mint egy 0.8 vagy 1-es szorzójú versenyen – mondta Cseh Vajk Imre. Teslovan Adrian szerint a szorzók bevezetése nagyobb harcra készteti a pilótákat, a szorosabb harc haladást, ez pedig nagyobb teljesítményt jelent a versenyzők részéről, ami nem utolsósorban több támogatót, szponzort generál.
Az idei év két újdonsága az Argeș és a Brassó Rali. Pitești és környéke utoljára 2010-ben adott otthont ralinak, az utolsó kiírás aszfalton volt, murván utoljára 2009-ben tartottak Argeș megyében viadalt. – A pályák mindenkinek egyformán újdonságot jelentenek, így nincs senkinek sem viszonyítási pontja – mondta Teslovan Adrian. A brassói szervezők is váltottak, idén ők is a murvára szavaztak.
– Évtizedeken keresztül a Brassó Rali nyitotta a szezont, idén viszont a barcasági verseny lesz az idényzáró futam. Mindig is a brassói verseny lutri volt, hiszen március elején nem egyszer hóban teljesítettük a futamot. Idén október közepén lesz a verseny, remélem, nem havas ralink lesz – mondta a csíki pilóta. Hozzátette, egyrészt sajnálja, hogy idén nem lesz gyorsasági szakasz Barcarozsnyón, a Brassó Pojánán és Babaruncán, másrészt viszont kedveli a murva borítást, így kíváncsian várja, milyen pályákat talál a brassói verseny szervezője.
– A technikai csapatunk már készül az új idényre, mi pedig keressük a támogatókat. Tavaly az Unicredit Leasing, a Borszék Ásványvíz Rt., a Cipi, a Star Lub­ricants – Mobil 1, a Defi, a SET Prod-Com, az Interflon, a Prodia, a Swiss Laboratory Romania, a GoPro-Comtrade Distribution, az Omega Motorsport segítségének köszönhetően minden versenyen el tudtunk indulni, sikereinkről és kudarcainkról a Rock FM, a Vice és a Hargita Népe is részletesen beszámolt. A technikai hátteret az Omega Motorsport biztosította, nélkülük nem lehetett volna sikeres a 2018-as évünk. Reméljük, hogy idén is legalább a tavalyihoz hasonló évünk lesz, de mint korábban is mondtuk, a 2019-es évet két bajnoki címmel szeretnénk zárni – mondta Cseh Vajk Imre.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek