Egy asztal mellett a gazdaszervezetek

70

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) székelyföldi regionális ülését tartották Csíkszeredában. A találkozón számos Hargita, Kovászna és Maros megyei gazdát tömörítő szervezet, illetve szakmai egyesület képviseltette magát. A fórumon elhangzott: a jövő évi OMÉK-kiállításon, illetve a berlini Grüne Woche fogyasztói vásáron való részvételt is segíti Magyarország.

Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszönti a fórum résztvevőit
Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszönti a fórum résztvevőit

[dropcap color=”#” bgcolor=”#” sradius=”0″]A[/dropcap] csíkszeredai találkozón Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem főigazgatója, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány operatív elnöke az esemény házigazdájaként köszöntötte a jelenlévőket. Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: két héttel ezelőtt, amikor a magyar és a román szaktárca vezetői találkoztak, minden második kérdés az volt, hogy Magyarország miként csinálja. A példákat, alapokat nagyon szívesen bemutatjuk – mondta a helyettes államtitkár. A jelen lévő nagyszámú gazdaszervezet képviselői előtt kijelentette, nem lehet veszélyeztetni az országos képviseletet, ezért összefogásra buzdítja az asztalnál ülőket. Újdonságként említette, hogy a Magyarországon jól bevált falugazdász-programot szeretnék kibővíteni, így számítanak majd a Kárpát-medencei önkormányzatok segítségére. A Földművelésügyi Tárca helyettes államtitkára még azt is hozzátette, hogy a tavalyi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárhoz (OMÉK) hasonlóan idén is egységes Kárpát-medencében kívánnak gondolkodni, így ennek jegyében a következő vásáron kétszeres kiállítási felületet biztosítanak az anyaországon kívülről érkezőknek. Szintén lehetőségként említette a székelyföldi termelőknek a berlini Grüne Wohen való részvételt. A 2017. január 20–29. között Berlinben megrendezett fogyasztói vásáron is egységesen Kárpát-medencei megjelenítésben gondolkodnak.
A KEF ülésén Magyar Ferenc, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány operatív elnöke, a Szent István Egyetem főigazgatója a 25 éves székelyföldi felsőfokú agrárképzés jelenlétéről beszélt. Hangsúlyozta, 1991-ben a Szent István Egyetem elődje, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem elsőként válaszolt a helyiek felkérésére, majd a Sapientia egyetem alapításáig folytattak oktatást. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem felkérésére 2011-től szerepet vállaltak a kihelyezett doktori, illetve mesteri képzésekben. A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány ugyanakkor ma már részt vállal a felnőttképzésben is, többek között a gyógynövénytermesztés témakörben meghirdetett képzése igen nagy népszerűségnek örvend – fogalmazott Magyar Ferenc. A hallgatók a megszerzett tudás mellett olyan oklevelet is kapnak, amelyet az uniós pályázatoknál felhasználhatnak. A felnőttképzésre is kiterjed az együttműködés a Sapientia egyetemmel, ahol Szép Sándor tanár vezetésével a lepárlást is megtanulhatják a tanfolyam résztvevői.
A KEF ülésén jelen volt Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, aki az egyeztető fórumon is hangsúlyozta az együttműködés fontosságát. A székelyföldi regionális ülésen az elmúlt időszak ágazatai eredményeit Borboly Csaba elnök vázolta. Hangsúlyozta: tudatos munkával sikerült eredményeket felmutatni a tejszövetkezetek terén, kezdenek kialakulni a példák, a gyümölcsfeldolgozás terén is eredményeket értek el. A megyeelnök rámutatott, az élelmiszerek bevizsgálása terén lennének előrelépések, ha a Sapientia egyetemnek meglenne erre a megfelelő laboratóriuma.
A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma következő ülését a tervek szerint novemberben tartják.

Akár ez is tetszhet

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek