Egészségünkre!

231

Tudták, hogy egyetlenegy influenzás embertől származó tüsszentés egy egész szobát be tud teríteni vírusokkal, és a fertőzés veszélye órák elteltével is megmarad? Az is érdekes információ, hogy egy tipikus köhögés során nagyjából háromezer csepp nyál távozik, akár 80 kilométeres óránkénti sebességgel a szánkból. Tüsszentésnél pedig akár negyvenezer csepp is a levegőbe kerülhet, mintegy óránkénti 160 kilométeres sebességgel.
Javában áll a náthaszezon, a háziorvo­soknál egymásnak adják a kilincset a betegek, és a közösségi terekben, autóbuszon, üzletben, osztályteremben vagy csoportszobában, váróteremben vagy templomban gyakran cserélnek gazdát a baktériumok vagy vírusok. Bár bizonyára mindenki tudja már, hogy ezek nagy része cseppfertőzéssel terjed, sokan mégsem teszik a kezüket vagy zsebkendőjüket, karjukat a szájuk elé tüsszentéskor vagy köhögéskor. Illetve, ha mégis megteszik, akkor csak olyan tessék-lássék módon, szabad utat biztosítva ugyan a baciknak, de megmutatva a világnak, hogy tudják, mi az illem.
És mint az újabb kutatások rámutatnak, az sem teljesen elegendő a fertőzések megelőzésére, ha a tüsszentést, köhögést zsebkendőbe végezzük, igazán felelős döntést akkor hoznánk, ha a beteg gyermeket otthon tartanánk és a beteg felnőtt sem menne munkába, közösségbe. A Pharmaonline.hu egy amerikai kutatásról beszámolva azt írta, az influenzát a légzés révén is közvetíteni lehet, az influenzás emberek által kilélegzett levegőben olyan nagy mennyiségben található vírus és fertőzésre képes vírusrészecske, hogy az önmagában, köhögés vagy tüsszentés nélkül is képes a fertőzés továbbadására.
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint az influenza megelőzése érdekében be kell adatni az influenza elleni védőoltást, meg kell próbálni elkerülni a beteg embereket, nem ajánlott a szemünk, orrunk, szánk környékét fogdosni, gyakran kell kezet mosni és tisztítani, fertőtleníteni kell a felületeket, ha beteggel vagyunk egy fedél alatt.
Egészségére! – szoktuk mondani a tüsszentő embernek udvariasan, bár ha az illető nátha vagy influenza miatt tüsszentette el magát, akkor igazából magunknak és a körülötte lévőknek is jó egészséget kellene kívánnunk.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek