Egész napos akció a másság elfogadásáért

Levenné a szemellenzőt az Orbán Alapítvány

80

Nehéz áttörni a közöny és az előítéletek falán – állapították meg a fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány munkatársai. Kezdeményezésük első része – a testvérosztály-keresés, illetve alkotópályázat – felemás módon sikeredett, de június 18-án még minden jóra fordulhat. Ha a közösség is úgy akarja.

Megmutatják magukat. Vegye észre a város a fogyatékkal élő lakóit is Fotó: Asztalos Ágnes

A súlyos és kevésbé súlyos fogyatékkal élő gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó magánalapítvány tavasszal hirdette meg két pályázati kiírását. Egyrészt olyan 7–10. osztályok jelentkezését várta, amelyek szívesen alakítanának ki és tartanának fenn testvérosztályi kapcsolatot a bentlakó és az alapítvány gondozásában álló gyerekekkel. Másrészt alkotópályázatra is várták az általános és középiskolás diákokat, műfaji megkötés nélkül arra kérték őket, hogy mutasság meg fogyatékossággal kapcsolatos gondolataikat, érzéseiket.
A testvérosztály-keresés teljes kudarcba fulladt, egyetlen osztály sem jelentkezett a felhívásra – tudtuk meg Orbán Ágnestől, az alapítvány vezetőjétől a tegnap délelőtt, a Rehabilitációs Központjukban tartott sajtótájékoztatón. Az alkotópályázatra 60 rajzot és 3 fotót küldtek be, ezeket az alapítvány Facebook-oldalán is meg lehet tekinteni, és a tetszést is ki lehet nyilvánítani.
A két pályázat a június 18-ra tervezett Levesszük a szemellenzőt elnevezésű rendezvény előzménye volt. A nagy napon 10 órától a gondozottak, hozzátartozóik, szimpatizánsok, a megye más részeiből, illetve Maros megyéből érkező érdekképviseletek, fogyatékkal élő személyek felvonulnak Székelyudvarhely központjában, majd a Márton Áron téren egész délelőtt szabadtéri érzékenyítő programokba lehet bekapcsolódni.
– A fogyatékosság nem fertőző betegség, amitől félni kell. Gyakran ezek a gyerekek nem is értik, hogy miért távolodnak el tőlük a kortársak. A kierekesztés ellen, a másság elfogadásáért tesszük mindezt – magyarázta Orbán Ágnes.
Munkatársa, Demeter Orsolya, a Rehabilitációs Központ aligazgatója hozzátette: nagyon szeretnék, ha eljutnának odáig, hogy az emberek ne fordítsák el a fejüket, ha fogyatékos gyereket látnak; hogy ne vonuljanak ki a játszótérről, ha ők megérkeznek a sérült gyerekekkel.
– Azért indítottuk el a testvérosztályok keresését is, hogy az egészséges gyerekek empatikusabbá, nyitottabbá váljanak. Jó néven vettük volna a pedagógusok támogatását – mondta Demeter Orsolya.
Június 18-án díjazzák a beérkezett alkotásokat, pénzjutalom és néhány strandbelépő vár a nyertesekre, majd 20 órától a Magna Cum Laude magyarországi együttes koncertjére várják az érdeklődőket, a támogatókat. Jegyeket elővételben online is lehet vásárolni, valamint az Orbán Alapítvány Malom utcai székhelyén, a Star Rádiónál és a Mokka kávéházban.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek