Egész héten szűrő-vizsgálatokat végeznek

86

Újra Hargita megyébe érkeztek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai, az ingyenes szűrővizsgálatokra péntekig jelentkezhetnek az érdeklődők. Az orvoscsoportban csecsemő- és gyermekgyó­gyá­szok, gyermekneurológus, gyer­mek-fül-orr-gégészek, gyer­mekszemészek, fogorvo­sok, gyer­mek­immunológus, szü­lész-nőgyógyász, gyermekurológus, or­topéd műszerészmester, men­tő­ápolók és szakorvosjelöl­tek vesznek részt.

Önkéntes orvosok rendelnek Hargita megyében. Visszatérő vendégek Fotó: archív
Önkéntes orvosok rendelnek Hargita megyében. Visszatérő vendégek Fotó: archív

Vasárnaptól újra Hargita megyében végeznek szűrővizsgálatokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntesei, a harminckét orvos és egészségügyi szakember Csíkkozmáson, Csíkszentmihályon, Gyimesbükkön, Tusnádon, Csík­szentmártonban, Csíkszeredában és Oklándon teljesítenek szolgálatot.
A szervezet önkéntesei 2015-ben két alkalommal látogattak Erdélybe akkor több mint
10 000 vizsgálatot végeztek el, a szűrővizsgálatok eredményeként 40 gyermek magyarországi műtétjére és gyógykezelése került sor és 54 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez – tudtuk meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.
Az egészségügyi intézmény nőgyógyászati és fogászati szűrőkamionnal érkezett a térségbe, a mobilrendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak, a fogorvosok szükség esetén kezelik a gyermekek fogait.
A szolgálat ma a csíkszent­mihályi általános iskolában szemészeti szűrést tart a tanulók számára ezzel párhuzamosan gyermekgyógyászati, fül-orr-gégészeti és audiológiai szűrést végeznek Csíkszenmártonban és Csíkkozmáson is kizárólag iskolások számára.
Délután 2 órától Gyimes­bükkön a moldvai csángó gyermekek részére szerveznek a helyi plébánián gyermekgyógyászati és fül-orr-gégészeti vizsgálatot.
A nőgyógyászati szűrőkamion egész héten a csíkszenmártoni Korai Fejlesztő Központ területén várja a jelentkezőket.
Csíkszeredában a megyei sürgősségi kórházban pénteken tartanak gyermekneurológiai és gyermekgyógyászati, illetve fül-orr-gégészeti vizsgálatokat, Tusnádra és Kászonaltízre csütörtökön látogatnak el az önkéntes orvosok.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.