Egész Gyergyószékre kiterjesztenék tevékenységüket

58

Idéntől igyekeznek a gyergyó­széki településeket is bevonni a képzőművészeti alkotótáborokba – jelentette ki Czimbalmos Attila, a Hargita Megye Tanácsának alin­tézményeként működő Gyer­gyó­szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója. Az intézmény számos tervvel vágott neki ennek az évnek is, legfontosabb célkitűzésüknek pedig azt tartják, hogy minél inkább kiterjesszék a tevékenységüket. Az igazgató elmondása szerint sokan még mindig nincsenek tisztában a központ falain belül zajló munkával, ezen pedig változtatni kell.

Családias hangulat, képzőművészeti értékekkel. Folytatják a táborokat Fotó: Archív
Családias hangulat, képzőművészeti értékekkel. Folytatják a táborokat Fotó: Archív

Hét alkotótáborban közel 70 képzőművészt szólított meg az elmúlt évben a Gyer­gyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a táborokból ötöt a községben szerveztek. Mindemellett számos rendezvénnyel igyekeztek gazdagítani a térség kulturális életét: több mint egy éve zajlik a Láthatatlan Oskola elnevezésű előadássorozat, de több könyvbemutatót és különböző szakmai találkozókat is tartottak. Az intézmény igazgatója, Czimbalmos Attila lapunkkal közölte: ebben az évben is igyekeznek tartani a színvonalat, sőt, lehetőségeikhez mérten emelnék is azt.

Teljes Gyergyószéket bevonják a tevékenységbe
– Fontosnak tartjuk, hogy a művésztelepek ne csak Szárhegyre koncentrálódjanak, éppen ezért igyekszünk bevonni a többi gyer­gyó­szé­ki települést is – mutatott rá Czimbalmos Attila, mondván, természetesen Maroshévízt, Borszéket és Gyergyótölgyest sem hagynák ki. Mint kifejtette, több polgármestertől is pozitív visszajelzést kaptak az elképzelésükkel kapcsolatban, így nagy valószínűséggel mindezt már idén megvalósíthatják.
– Ha például egy szobrász alkot a táborban, akkor kezdeményezni fogjuk, hogy a munkája valamely másik település közterét gazdagítsa – részletezte az intézményvezető, hangsúlyozva: a közös munka, az építkezés évei következnek, hisz a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ helyzete „közös ügy kell legyen.”
A kezdeményezés céljával kapcsolatban Ferencz Zoltán, az intézmény művészeti vezetője megjegyezte: kötelességüknek érzik a térség kulturális életének alakítását, mondván, ha tartani tudnak egy állandó színvonalat, akkor a lakosság képzőművészettel szembeni látásmódja is pozitívan alakulhat.

A műterem kérdésétől a tevékenység ismertetéséig
Az elmúlt években a gyer­gyó­­szárhegyi önkormányzat biztosított egy kisebb helyiséget az intézménynek, amelyet műteremként használhattak. Czimbalmos Attila reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy továbbra is alkothatnak a község központjában található ingatlanban a képzőművészek, lapunk megkeresésére pedig Gyergyószárhegy polgármestere, Gábor László megerősítette: ennek nem lesz akadálya.
A hosszú távú tervekkel kapcsolatban az igazgató közölte, fontos szempont egy új, mai igényeknek megfelelő műterem kialakítása, hozzátéve: választási év lévén türelmesnek kell lenniük ezzel a kérdéssel kapcsolatban.
Céljaik között szerepel ugyanakkor az intézmény tevékenységének minél szélesebb körű bemutatása is, hisz Czimbalmos szerint sokan még mindig nincsenek tisztában a falakon belül zajló komoly munkával és képzőművészeti értékekkel. – Egyre értékesebb munkák születnek, számunkra pedig ez a legfontosabb – mondta.
Az élet bizony egy pillanatra sem áll meg az intézménynél, március 16-án, szerdán Miholcsa József szobrász kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, majd a Láthatatlan Oskola részeként szintén a marosvásárhelyi képzőművész tart előadást a székelyföldi huszárezredekről.
A Márton Áron-emlékév tiszteletére egy tematikus tábort és kiállítást is terveznek, ugyanakkor annak emlékére, hogy a néhai püspök annak idején áldását adta az alkotótáborok elindításához, egy emléktáblát is állítanak a községben.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek