Egész évben aktívak a kullancsok

Beszélgetés dr. Rajna Zsolt-József infektológussal

247

Sokan küszködnek krónikus ízületi gyulladással, idegrendszeri problémákkal vagy depresszióval anélkül, hogy tudnának róla: Lyme-kórosak. Mivel a kullancs a csípése alatt egyfajta érzéstelenítő szerrel fájdalommentessé teszi a csípést, sokan észre sem veszik, és mire a betegség kialakul, már a seb is begyógyult. Dr. Rajna Zsolt-József székelyudvarhelyi infektológus szakorvost kérdeztük.

– Mire kell figyelnünk, ha megtaláljuk bőrünkben a kullancsot?

– Ilyenkor a legfontosabb dolog, hogy a kullancsot szakszerűen eltávolítsuk még a vérszívás kezdete előtt, lehetőleg minél hamarabb. Az időfaktor ugyanis szerepet játszik a fertőzés szempontjából. A vélemények megoszlanak, egyesek szerint 4 óra alatt nagyon minimális az esélye, hogy megfertőzze a szervezetet, ezen időn belül az ún. profilaktikus, megelőző kezelésre sem lesz szükség. Mások szerint a 24 órán belül eltávolított kullancs még nagy valószínűséggel nem okoz problémát.

– Hogyan távolítsuk el? Szükséges-e orvoshoz fordulni?

– A legegyszerűbb módja, ha csipesszel távolítjuk el a kullancsot – egy ilyen speciális eszköz ma már bármelyik patikában beszerezhető, de akár az otthon található szemöldökcsipeszt is használhatjuk. Az óra járásával ellentétesen forgó mozdulattal, lassan húzzuk ki. Ez fájdalmatlan művelet, viszont arra figyeljünk oda, hogy a potrohát ne nyomjuk szét, különben a kullancs gyomrából a kórokozók bejuthatnak a testünkbe. Ha a kullancs feje a bőrünkben marad, előbb-utóbb kieshet magától. Ugyanakkor idegentestnek számít, amely könnyen felülfertőződhet, ezért ha megvagyunk ezzel a művelettel, a bőrünket fertőtlenítsük, például alkohollal, jódos oldattal.

– És ha eltelt a 24 óra?

– Ha eltelt több mint egy nap, mindenképp érdemes megkeresni a családorvost, a fertőző osztály járóbeteg-rendelőjét a mihamarabbi profilaktikus kezelés megkezdésének érdekében. Vándorfolt hiányában és megelőző kezelése után, a szerológiai vizsgálatokat csak a csípés időpontjától számítva a negyedik héten érdemes elvégezni, ugyanis ekkorra már megjelentek az erre vonatkozó ún. Borrelia burgdorferi elleni antitestek. Hangsúlyozom ugyanakkor, hogy egy kullancscsípés nem tekinthető sürgősségi esetnek!

– Milyen tünetei vannak a Lyme-kórnak?

– A Lyme borreliosis általában jóindulatú, sokszor magától is gyó­gyuló betegség, amely azonban néha előrehaladó kórlefolyást mutat, így a klinikai kép is változatos. Ezerarcú betegségnek is szokták nevezni, ez főleg a késői tünetekre jellemző. Az Erythema migrans, vagyis a már említett „vándorfolt” a legjellegzetesebb korai tünet, többnyire a kullancscsípés helyén keletkezik, a széli részén lassan növekvő, céltábla- vagy kokárdaszerű, középen lilás, a szélén piros, a kettő között pedig halvány vagy ép bőrfelület van jelen. Napok alatt fokozatosan növekszik, majd ovális alakot ölt, elsimul, fájdalmatlan, viszketni is csak minimális mértékben szokott. Néha komoly fáradékonysággal, fej-, ízületi vagy izomfájdalmakkal jár. Átmérője hetek-hónapok múlva elérheti akár az 1 métert is, de általában 20-30 cm. Egy hétig, esetenként hónapokig megmarad, előbb-utóbb magától is eltűnik – néha helyi nyirokcsomó-duzzanattal jár. Hat hét elteltével gyermekkorban kialakulhat agyhártyagyulladás perifériás idegérintettségekkel. Ezután, akár évtizedes lappangási idő után megjelenhetnek különböző szervrendszereket érintő betegségek: szívizomgyulladás, központi és perifériás idegrendszert érintő betegségek (arcidegbénulás, amely lehet egy- vagy kétoldali, agy- és gerincvelő gyulladása, amely zsibbadással, bénulásokkal, memóriazavarral járhat, valamint az egyik leggyakoribb késői szövődmény az egyoldali nagyízületi gyulladás).

– Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen? Létezik-e oltás?

– Ha megcsípett minket egy kullancs, még nem biztos, hogy Lyme-kórosak leszünk, ugyanis nem minden kullancs fertőzött. Jól bevált megelőzési módszer sajnos nincs. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a rovarriasztó szerek nem igazán jelentenek védelmet. Leginkább nyáron vagyunk kitéve a kullancscsípéseknek, de igazából egész évben aktívak a kullancsok, tehát még télen is jó odafigyelni rájuk. Ha kirándulunk, a nadrágunkat érdemes betűrni a zokninkba vagy bakancsunkba, a pólónkat pedig a nadrágunkba. 2-3 óránként érdemes ellenőrizni magunkat, elsősorban a hajlatainknál (fülünknél, hónaljunknál, térdhajlatainknál), de a fejbőrünket és a köldökünket is érdemes alaposan szemügyre venni. Ha ilyen gyakori ellenőrzésre nincsen lehetőségünk, akkor amint hazaértünk, azzal kezdjük, hogy alaposan átnézzük a bőrünket.
A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis) kivédése érdekében kétféle védőoltás létezik, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Azonban ezeket csak külföldről lehet beszerezni: FSME-IMMUN (0,25 és 0,5 ml) valamint ENCE­PUR. Célszerű az oltásokat a szezontól távoli időszakban megkezdeni (télen), hogy a szezonra már védettekké váljunk.

– Van-e gyógymód, gyógyszeres kezelés a Lyme-kórra?

– Lyme-kór esetén anti­bio­tikum­-­kezelést alkalmazunk, de mindössze 4 molekuláról van szó, amelyek hatásosak a sikeres gyógyulás eléréséhez. A vándorfolt megjelenése után az esetek többségében a páciensek a családorvosuknál jelentkeznek, ahol megfelelő otthoni kezelésben részesülnek, 21-30 napig. Ezután, bizonyos hányadukat a fertőző betegségek osztálya felé irányítják az immunszerológiai vizsgálatok elvégzése érdekében.

– Udvarhelyszéken évente hány ilyen esettel találkoznak?

– Osztályunkon a 2018-as évben összesen 74 esetet regisztráltunk, főleg a májusi hónaptól szeptemberig. Ha figyelembe vesszük régiónk földrajzi tulajdonságait, Udvarhelyszék gócpontnak tekinthető, ahol biztosan sokkal több eset fordul elő, de csak nagyon kevés ember tulajdonít jelentőséget egy vagy több kullancscsípésnek.

– Milyen a gyógyulási arány?

– Az esetek többségében teljesen gyógyítható ez a betegség, a gyógyulási arány nálunk is elég magas, de pontos statisztikai adatokkal nem szolgálhatok.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek