Edző- és versenycsarnokot építenek

173

A magyar kormány 452 millió forintos támogatása révén korszerű ökölvívó edző- és versenycsarnok épül Gyergyó­szent­mik­lóson. A helyi műjégpálya 1982-es megépítése óta nem volt ilyen mértékű sportberuházás Gyergyószentmiklóson. Az Erdélyi Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia épületének építését idén elkezdik.

Erdei Zsolt Gyergyószentmiklóson is tartott bemutató edzést gyerekeknek

A magyar kormány 452 millió forintos támogatást nyújt ahhoz, hogy Gyer­gyószentmiklóson felépüljön az Erdélyi Madárfészek Go­da­ko Ökölvívó Akadémia közpon­ti edző- és versenycsarnoka. Az építkezés idén elkezdődik, és két év alatt kell elkészüljön az épületegyüttes. A műjégpálya 1982-es megépülése óta nem volt hasonló mértékű sportberuházás Gyergyószentmiklóson.
A Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) a napokban választja ki azt a gyergyószentmiklósi helyszínt, ahol az Erdélyi Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia központi épületegyüttese áll majd. Az építkezést a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásból finanszírozzák.
Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség vezetője január közepén látogatott Gyergyószentmiklósra, akkor azt mondta, az Erdélyben és Székelyföldön egy éve indult együttműködés akkor gyorsul fel igazán, ha a központ tevékenysége elkezdődik. A létesítmény olyan körülményeket biztosít majd az ökölvívó utánpótlás-nevelésnek, amely a legmagasabb színvonalat jelenti. Ez szükséges ahhoz, hogy az itt sportoló fiatalok a világ élvonalába emelkedjenek, olimpiai és világbajnoki érmeket nyerjenek.

Edzőtermek és versenycsarnok
Az építkezés megrendelője és a létesítmény tulajdonosa a Magyar Ökölvívó Szövetség lesz, a működtető pedig a gyergyószentmiklósi székhelyű Erdélyi Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia. Az akadémia helyi vezetője, a székelyföldi fejlesztés megálmodója, a gyergyói ökölvívás szíve és mozgatórugója Huszár Árpád – fogalmazott januári látogatásakor Erdei.
A MÖSZ elnöke szerint a központ főépülete ad majd helyet a edzőteremnek megfelelő sportszerekkel ellátva. Ez alkalmas lesz arra, hogy akár gyermekek, akár felnőtt válogatottak edzőtáborokat is rendezhessenek. Kialakítanak erőnléti edzőtermet is, de lesznek egyéb specifikus termek is. Az akadémiabázis másik fontos eleme lesz az a 600 férőhelyes körcsarnok, amely hazai és nemzetközi versenyeknek lehet a helyszíne.

Van szakmai háttér
„A pályázat sikeres elnyerése lehetőséget ad arra, hogy az erdélyi és székely fiatalok is megismerkedjenek az ökölvívás nemes művészetével, és egyben kedvet kapjanak hazai és nemzetközi megmérettetésre. A gyergyószentmiklósi központú akadémia nevelőmunkájában öt területi egység vesz részt, hogy minél nagyobb merítési alapja legyen a fiatalok kiválasztásában. A szakmai munka kialakításában részt vesz a Magyarországi Madárfészek Ökölvívó Akadémia szakmai stábja, valamint a Magyar Ökölvívó Szövetség szakmai vezetése” – olvasható a MÖSZ közleményében.
Erdei Zsolt kiemelte, hogy az erdélyi sporttámogatások megvalósulásában, és így az ökölvívó akadémia létrejöttében is fontos szerepe van Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek is.
Oktató-nevelő célok
Erdei Zsolt egy magyar lapnak adott interjújában nemrég arról beszélt, hosszú távon gondolkodnak az erdélyi ökölvívó akadémiával kapcsolatosan. – A Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia nekünk központi stratégiai célunk. Határozott vérfrissítést jelentenének az erdélyi sportolók a magyar boksznak. Hosszú távon gondolkodunk, és mivel a nulláról indulunk – nem kész bokszolókat kellene még jobbá tenni –, csak évek múlva hozná meg az eredményt. Ez nem elitképző, hanem oktató-nevelő, ahol az alapokat sajátítanák el az ökölvívás iránt érdeklődő magyar srácok. Sőt, nemcsak gyerekeket, hanem edzőket is képeznének ezeken az akadémiákon. Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön már tartottam is bemutató edzéseket.
A MÖSZ elnöke hozzátette, rengeteg tíz-, tizenegy éves gyerek – lányok, fiúk egyaránt – érdeklődik a sportág iránt. – Hihetetlenül motiváltak, sokkal motiváltabbak, mint idehaza. Kettős a cél: egyfelől majd idővel a magyarországi boksz eredményességét emelik majd ezek a fiatalok, másfelől – és ez talán fontosabb – derék embereket nevelünk belőlük az ökölvíváson keresztül. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni: az ökölvívás a legalkalmasabb sportág a hátrányos helyzetű fiatalok felemelésére, a társadalomba integrálására – mondta Erdei Zsolt.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.