Édesanyák Hete

82

2018. május 7–12. között hetedik alkalommal szerveztük meg a Csíki Anyák Egyesülete éves szintű legnagyobb rendezvényét, az Édesanyák Hete programsorozatot. Az édesanyák, szervezők, résztvevők és az előadók számára is nagy kihívás évről évre ez a hatnapos esemény, könnyebb délelőtti workshopokkal, kézműveskedésekkel, gyakorlati tanácsokkal tűzdelt találkozásokkal, és a nagyobb érdeklődést mutató délutáni, esti előadások egyaránt.

Hargita Megye Tanácsának köszönjük mindenkori helyszíni támogatását és programtámogatását, valamint az RMDSZ – Communitas Alapítvány anyagi hozzájárulását is eseményünk színvonalához.

Majd egy hónap távlatából visszatekintve is kedves emlékek jutnak eszembe, hisz május elején, rögtön az Édesanyákat ünneplő vasárnapi szentmise után lázas szervezésben, az utolsó simításokon, külföldi vendégek fogadásával készül az egyesület erre a hétre, amikor a legnagyobb számban találkozhatunk a Megyeháza márványtermében a legszebb édesanyákkal, kicsinyeikkel, pocaklakóikkal, a fiatal édesapákkal, olykor pedig nagyszülőkkel egyaránt. Talán kimondhatjuk bátran, hogy ez a hét a Családok hete is, komoly oxitocinbomba az év hátralévő napjaira. Minden történik a dolgok mentén: kezdjük a hétfői Születésfa-locsolással a Vár téren meghívott lelkészekkel (idén Sárközi Sándor piarista szerzetes és Solymosi Alpár unitárius lelkész foglalta több pontba a mindenkori édesanyákat érintő élethelyzeteket), megtörténik a hivatalos megnyitó is a hagyományosnak tekinthető fényképkiállítással párhuzamosan, majd nap mint nap folytatódnak a beharangozott előadások: tornázás várandósság idején, szülés után, hordozókellékek bemutatása, kötözési módszerek, vagy a 4 éve kitartóan visszatérő budapesti orvosok, tanárok előadásai, a nagyobb gyermekes szülőket is érintő kütyük világa, gyászcsoportvezető szakember előadása, az egyszülős családok hétköznapi nehézségei, előadás az apaságról, szoptatási tanácsadás, a Szent Ágoston Központban a Gyulafehérvári Caritas által működtetett Cseperedők foglalkozások, avagy éppen a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ munkatársainak színvonalas, kimerítő előadása a kisgyerekkori fejlesztés fontosságáról, a babák fejlődéséről szóló utazás. Igyekszünk minden évben bemutatni, elhívni egy-egy hagyományőrző tánccsoportot, így idén a Gyimesközéploki Ordasok csoportja énekelt és táncolt a közönségnek péntek délután, közös táncolással zárva a hetet, az estét is. De sor került szombaton a szokásos havi szülészeti látogatásra is, amelyben egyesületünk hat és fél éves partnere a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, és amely tevékenység mindig nagy népszerűségnek örvend a fiatal családok körében. A tartalmas, színes hetet nyereményjátékkal zártuk, értékes tombolatárgyakat kisorsolva sok, kedves támogatónk részéről. A legkisebbek arcfestésben részesültek Nagy Szidónia Éva édesanya részéről. Köszönjük mindenkinek a nagylelkű, szép ajándékokat, jó volt együtt megünnepelni a tortaevéssel az egyesületi 7 évet, és a 7. Édesanyák Hetét egyaránt! Fontos kiemelnünk, hogy az idei rendezvény fővédnökét nem véletlenszerűen választottuk ki, hisz Sógor Enikő 4 gyermekes édesanya a koragyermekkori fejlődés, a családok támogatottságán, a gyermekvállalás és -nevelés felelősségteljes országos szintű támogatásának egyik úttörője. A megszervezett programokon túl, minden évben anyagi támogatást gyűjtünk egy beteg kisgyermek kezelésére, idén pedig a hatéves, brassói születésű Hunter-szindrómás Csete Zolika részére gyűlt szerényebb összeg rendezvényünkön.

Tiboldi Beáta, Csíki Anyák Egyesülete, Csíkszereda

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.