2021, január 18, hétfő.

Édes élet a Patkóban

„A mézlovag jó bort iszik, de a szíve mézben úszik” – olvashattuk az egyik standnál. Ehhez hasonló, a méhészeti termékeket dicsérő jeligék jegyében várták a hétvégén az érdeklődőket a Márton Áron téren a környék méztermelői. Az udvarhelyiek szerették az édes rendezvényt.

A méz mindenekfölött. Édes ízek kavalkádja a Patkóban Fotó: Asztalos Ágnes
A méz mindenekfölött. Édes ízek kavalkádja a Patkóban Fotó: Asztalos Ágnes

Ötödik alkalommal szervezte meg a székely­ud­var­helyi Mézes Napokat az Örösi Méhészegylet és az Udvarhelyszéki Mézlo­vag­rend. Több mint húsz, főleg ud­var­hely­széki termelő állította ki portékáit, de volt, aki Csík­pál­fal­váról érkezett. Hárs-, akác-, repce-, fenyő-, napraforgó-, havasi vegyesméz, mézes szappanok, méhpempő, virágpor, propoliszos termékek, mé­zeskalács mind-mind kóstolható és megvásárolható volt a Mézes Napokon: szombaton és vasárnap is reggeltől délután 5 óráig tartott nyitva a vásár.

Különleges készítményeket is kínáltak az árusok. Az egyik standnál például fahéjas, mákos ízesítésű méz is szerepelt a kínálatban, sőt citromos is, amelyről kiderült, hogy rendkívül hatásos megfázásos, hűléses állapotokban, nagyon jól gyógyítja a torok és a hangszálak gyulladását. A diós mézről pedig megtudtuk, hogy a rákellenes küzdelem egyik elismert „alapszere”.
Nagyon sok termelő Székely Termék vagy Transylvania Authentica minősítésű méhészeti áruval volt jelen a vásáron, és sokan teljesen bio mézet kínáltak. Igény szerint tanácsokat is adtak az érdeklődőknek, segítettek a választásban, hiszen adott esetben tíznél is több mézfajtából lehetett válogatni egy-egy standnál. A rendezvény ideje alatt kézművessátrat is működtetek a szervezők, ottjártunkkor a gyerekek éppen viaszt öntöttek. A színpadon pedig mézre válthatták produkcióikat a bátrabb apróságok, szavalatért, énekért, mondókáért apró ajándék járt mindenkinek.
A szervezők legfontosabb célja minél szélesebb körben tájékoztatni az embereket a méhészeti termékek egészségre jótékony hatásáról, és a minőségi, helyi termékek iránti kereslet növelése. „Mézzel védje egészségét, őrizze meg frissességét” – ez a mottó is jól összefoglalja a Mézes Napok legfőbb üzenetét.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb