2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Eddig tizenhatan jelentkeztek a versenyfelhívásra

Még szombatig jelentkezhetnek a hazai magyar zenekarok, szólisták a szeptember elejére tervezett Siculus fesztiválra. A szervezők tájékoztatása szerint eddig 16 jelentkező van a 7. Siculus fesztivál versenyfelhívására, a benevezők Székelyudvarhelyen szeptember 6–8. között bemutatják saját szerzeményeiket az erdélyi magyar zenekarok számára mérföldkövet jelentő megmérettetésen.

Hetedik alkalommal szervezik meg Székely­udvar­helyen a hazai magyar zenekarok és szólóénekesek számára a Siculus fesztivált. A versenyjellegű rendezvény első kiadását 1970-ben tartották, a negyedik kiírás után azonban a hatóságok betiltották. A rendszerváltás utáni esztendőben kísérelték meg a fesztivál felélesztését, de a kísérletnek nem volt folytatása. A székelyudvarhelyi Hagyományőrzési forrásközpont kísérelte meg újból megszervezni a fesztivált, a tavalyi rendezvényt idén is megismétlik.
A szeptember első hétvégéjén zajló, hetedik alkalommal tartandó Siculus fesztivál helyszíne a székelyudvarhelyi Márton Áron tér lesz, ahol a versenyprogram mellett kiállítás, az együttesek számára fontos információkat jelentő előadások, koncertek, könyvbemutató, az egykori fesztiválok felvételei, díjazás és gálaest színesíti a programot.
Az idei kiírásra még szombatig, július 20-ig lehet nevezni, eddig 16 zenekar és szólista jelentkezését könyvelték el.
A beküldött két magyar nyelvű dalt, illetve ezek dalszövegeit héttagú zsűri bírálja el a 2019. július 20-án, 16 óráig tartó határidőt követően.
A szakmai zsűri tagjai: Bartalis Izabella zenepedagógus, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója; Virányi Attila nagyváradi származású zenész, a Metropol együttes frontembere; Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője, az erdélyi gitártáborok egyik kezdeményezője és szervezője; Balázs Imre József Kolozsváron élő, Székelyudvarhelyen született költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, a Korunk főszerkesztő-helyettese; Orosz Pál Levente rádiós szerkesztő, a Transilvanyum dalszerzője és énekese, Butu Arnold, a Palma Hills együttes frontembere; André Ferenc, költő, slammer, a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője.
A második fordulón elnyerhető díjak: Siculus nagydíj – 1000 euró, legjobb szerzemény – 500 euró, legjobb dalszöveg – 500 euró, legjobb énekes – 500 euró, legjobb hangszerszólista – 500 euró, továbbá jelentős fesztiválokon, városnapokon való bemutatkozási lehetőségek.
A benevezés egyben szándéknyilatkozat a szeptember 6–8. között zajló fesztivál versenyprogramján, a második fordulón való részvételről, amelyre három magyar nyelvű zenekari vagy szólóénekesi produkciót kérnek a szervezők 15 percben és maximum 3 dal műsoridőben.
További részletek és bejelent­kezés a http://siculusfestival.hargita­megye.ro honlapon.
A Siculus fesztivál szervezője Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, társszervező az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács, partnerek Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala, Székelyudvarhely Mű­velődési Háza, Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, támogatók a Bethlen Gábor Alap, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb