Eddig megúsztuk a sertéspestist

Nincs sok esély az állatvásárok tilalmának feloldására

132

Ismét új erőre kapott a sertéspestis: országos szinten két hét leforgása alatt kétszáz gazdaság sertésállományában azonosították a fertőzést, döntően ott, ahol már korábban is előfordult. Hargita megyei vagy a térségünkhöz közel fekvő településeken működő farmok szerencsére nem érintettek a járványban.

Mangalica malacokat etető kislány. Nem árt a járványtani óvatosság Fotó: Domján Levente

Miközben az országban két hét alatt kétszáz új fertőző góc megjelenését észlelték, a Hargita megyei állomány továbbra is mentes az afrikai sertéspestistől. A hatósági állatorvosok mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon – erősítette meg lapunk érdeklődésére dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.
A megyei főállatorvos az országban fellángolt, új erőre kapott pestisfertőzések kapcsán is nyugalomra inti a helyi sertéstulajdonosokat, rámutatva: döntően olyan megyékről és településekről van szó, ahonnan már korábban is jelentettek megbetegedéseket.
– Felújultak a régiek, ott jelent meg ismét a pestis, ahol már volt. Sajnos újra bebizonyosodott, hogy a betegség terjedésében az emberi tényező játssza a döntő szerepet. Beteg állatokat levágnak, meggondolatlanuk értékesítik a húst, felelőtlenül kereskednek az állatokkal. A fertőzés terjedéséért sajnos az ember a legnagyobb felelős – nyomatékosította Ladó doktor. Hozzátette: a sertéspestist a vaddisznók is terjesztik. Az elhullott vagy a vadásztársulatok által kilőtt és bevizsgáltatott egyedek pestisfertőzöttségére vonatkozó adatok az országos állategészségügyi hatóság kimutatásaiban is szerepelnek.
A betegség távoltartására azonban a megyei határokon felállított közúti ellenőrző pontok is fontosak. – Még mindig vannak próbálkozók, akik megfelelő dokumentumok nélkül szállítanának állatokat, de egyre kevesebben. Reméljük, a közutak mentén szolgálatot teljesítő kollegákkal teljesen vissza tudjuk szorítani az illegális állatmozgásokat, ugyanakkor a gazdák is partnerek ebben, és saját állományuk, gazdaságuk védelme érdekében is odafigyelnek környezetükre – hangsúlyozta a megyei főállatorvos.
Bár a Hargita megyei sertésállomány továbbra is mentes a rettegett, az ország déli megyéiben óriási gazdasági károkat okozó fertőzéstől, az állatvásárok szervezésére alkalmazott tilalom változatlanul érvényben marad. Az országos állategészségügyi helyzet miatt a szakember szerint nincs is sok esély arra, hogy ezt feloldják, a piacokon a sertéskereskedelmet pedig biztosan nem fogják engedélyezni. Igaz – jegyezte meg Ladó Zsolt – Hargita megyében a tilalom előtt sem volt, és jelenleg sincs is a hatóságnál bejegyzett és engedélyezett állatvásár.
– Próbálkozás ugyan volt az érdekelt önkormányzatok részéről, de az állattartók körében úgy tűnik nem volt rá igény. Ezért ha lehetne, a megyében pillanatnyilag akkor se lenne mit újranyitni – szögezte le a főállatorvos.

Elkezdődtek a SMR-s ellenőrzések

A nyilvántartási, a helyes gazdálkodási és az állatjóléti szabályok betartását számon kérve ismét ellenőrzik a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) állattenyésztési támogatást igénylő farmokat, állattartó telepeket a Hargita megyei hatósági állatorvo­sok. Az ellenőrzési szelvénybe eső gazdaságok száma a korábbi évekhez képest jelentősen apadt: az állatorvosok nagyítója alá Hargita megyéből ezúttal 280 állattartó került szemben a tavalyi 643-mal. Ladó Zsolt kifejtette, az ellenőrzések alkalmával nem kérnek többet annál, mint ami az állattartóknak jószágállományuk állategészségügyi nyilvántartásba vétele kapcsán amúgy is alapkötelessége: azaz a tulajdonukban levő haszonállatok fülszámozása, követhetősége és a minimálisan elvárt tartási körülmények biztosítása. A SMR-s ellenőrzéseket a hatóság szakemberei szeptember végéig kell befejezzék.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek