Eddig kellett volna…

Újabb rendeletek a láthatáron

43

A könyvviteli szakemberek, a vállalkozók, s úgy általában az adófizetők okkal és joggal hiányolják az előrelátást, a kiszámíthatóságot és a stabilitást a jogszabályozás területén. Egy olyan elvárásról van szó, amely az utóbbi idők során egyre élesebben és keményebben fogalmazódott meg, mert a hol kapkodó, hol pedig a kiváró, hezitáló ténykedés a való életben problémákat, gondokat, s nem utolsósorban bonyodalmakat okozhat.

Zűrzavar a javából, hallani gyakran. Ki így tudja, ki úgy tudja, ki erről értesült, ki arról értesült, s mindezt tetézik a kormányzat illetékeseinek a sokszor ellentmondásos vagy pontatlan megnyilatkozásai. Itt van például az egykori nagy vitát és ellenérzést kiváltó 600-as űrlap, amely most már „eltemettetett”, s helyét elfoglalta kibővült „hatósugárral” ama 212-es űrlap, amelyet az Országos Adóügynökség (ANAF) elnökének a március végén megjelent 2018/888-as rendeletével vezettek be. Már-már örvendetes tényként könyvelhető el, hogy ez a rendelet a megszabott április 23-i határidő előtt jelent meg, de az már kevésbé, hogy a szóban forgó kormányrendeletben előírt többi rendeletre vonatkozó április 23-i határidőt nem sikerült betartani. Három rendelet lett volna még esedékes (s azokon kívül még egy, de ez utóbbinak a határideje majd csak június 22-én jár le). Április 27-én a közpénzügyi minisztérium honlapján három rendelet tervezetét hozták nyilvánosságra és bocsátották május 9-ig közvitára. Ezek szerint azok elfogadására legjobb esetben is csak május 10-ét követően kerülhet sor (már amennyiben komolyan veszik a közvita ügyét). Az egyik rendelet azon adófizetők eligazításával kapcsolatos, akiknek ki kell tölteniük és be kell nyújtaniuk a forradalmasító jellegűnek kikiáltott egyedi nyilatkozatot, a 212-es űrlapot. A rendelettervezetből az derül ki, hogy az eligazítás, a szakmai segélynyújtás majd az ANAF területi egységeire hárul, de abban szerepet kapnak a helyhatósági adóhivatalok is.

Új ruhában…
A 2018/18-as sürgősségi kormányrendelet új megvilágításba helyezte a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmeket, kiemelve azokat a független tevékenységekből származó jövedelmek kategóriájából. Ennek nyomán a szóban forgó jövedelmek (akárcsak a sporttevékenységekből származó) esetében, a jogosultságot kifizető entitásra hárul a jövedelmi adó, a társadalombiztosítási hozzájárulás és az egészségbiztosítási hozzájárulás visszatartása a jövedelmet realizáló személytől és azoknak az átutalása. Ilyenképpen új ruhába kell öltöztetni a kötelező társadalombiztosítási hozzájárulásokra, a jövedelmi adóra és biztosított személyek névjegyzékére vonatkozó nyilatkozatot is, a közismert 112-es űrlapot. Erre vonatkozóan hozták nyilvánosságra a közpénzügyi, a munkaügyi és az egészségügyi miniszter közös rendeletének a tervezetét, az előbbi honlapján, s azt közvitára bocsátották május 9-ig. Már közismert, hogy a 2018/25-ös sürgősségi kormányrendelet értelmében az egykori „regadók” visszatérítésére vonatkozó eljárást lényegesen leegyszerűsítették, s annak majdani „eszközét” egy szabványkérés kell képezze. Arra vonatkozóan egy közös miniszteri rendeletet kellett volna meghozni, amelynek határideje április 14-én lejárt. Egyelőre azonban csak a környezetvédelmi és a közpénzügyi miniszter közös rendeletének a tervezetével szembesülhetünk: a szóban forgó jogszabálytervezetet a múlt pénteken hozták nyilvánosságra a közpénzügyi minisztérium honlapján és közvitára bocsátották május 9-ig.
Belátható időn belül jóváhagyásra kerülhet egy igen rég várt jogszabály, nevezetesen az Adó­törvénykönyvre vonatkozó 2015/227-es törvény alkalmazásának módszertani normáit jóváhagyó 2016/1-es kormányhatározatot módosító és kiegészítő kormányhatározat. A jogszabálytervezetet nemrégiben közvitára bocsátották, s az április 29-én zárult. Ismeretes, hogy az elmúlt két esztendő során már-már megszámlálhatatlan esetben sor került a 2015/227-es törvény módosítgatására, ilyen-olyan kiegészítésére, s annak aktualizálása már a hatodik kiadást is megérte. A módszertani normákat viszont nem módosították, s ennek is tulajdonítható az, hogy az alkalmazás tekintetében nagy a zűrzavar és a bizonytalanság.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.