Ébredő városi szervezet, tiszta lappal induló elnökség

Beszélgetés Derzsi Lászlóval, a székelyudvarhelyi RMDSZ új elnökével

179

Felélesztette régi tagságát, újakat toborzott, elnököt és elnökséget választott a múlt csütörtökön a székelyudvarhelyi városi RMDSZ. A szervezet tetszhalott állapotban leledzik az utolsó önkormányzati választások óta, magán hordozva régi konfliktusok, kudarcok emlékét. Ebből a helyzetből kell felállni. Derzsi László, a szervezet új elnöke szerint a jelen pillanat kiváló lehetőség arra, hogy új mentalitást vigyenek a közéletbe, és a korábbi problémákat új megközelítésbe helyezzék.

Derzsi László, az új elnök. Tiszta lappal indul Fotó: Csedő Attila

– Miért tartotta fontosnak a közéleti szerepvállalást?

– Udvarhely közélete több éven át is a politikai csatározásokról szólt. Én abban hiszek, hogy a város közéletét meg kell újítani, véget kell vetni az eddigi hangulatnak. Az RMDSZ helyi szervezete gyakorlatilag elhalt az elmúlt két évben, és most van az a pillanat, amikor el kell kezdeni az újjáépítést, ami nagyon nehéz lesz, de meg lehet csinálni. Tiszta lappal indulunk el, új mentalitáson, újszerű megközelítésen alapuló szervezetet kell létrehozni.

– Mi lesz az első nagy feladat?

– Ez mindenképp egy lakossági konzultáció lesz, mert fel kell mérni, hogy egyáltalán hogyan látnak minket, hogyan látják a közéletet a városlakók, és mit tartanak megoldásra váró problémának a városban. A begyűjtött információk alapján fog összeállni a helyi szervezet két évre szóló prioritási listája.

– Változik-e az RMDSZ-nek a városi tanácsban betöltött szerepe?

– Ugyanúgy, ahogy eddig, igyekszünk konstruktív ellenzékként fellépni. Meggyőződésem, hogy ezután is lesznek olyan ügyek, projektek, amikor kompromisszumot kell kötni, és együtt kell dolgoznunk a jelenlegi városvezetéssel. Nyilván lesznek vitás kérdések is, én azt is szeretném, ha minél többet vitáznánk stratégiai kérdéseken, de nemcsak az önkormányzatban, hanem adjunk lehetőséget arra is, hogy a városlakók előtt is folytassunk nyilvános vitát a politikai pártok helyi szervezeteinek képviselőivel.

– Milyen viszonyra számít az RMDSZ központi vezetésével?

– Azt gondolom, hogy a viszony jó lesz, a központi vezetés eddig is a támogatásáról biztosította mind az újjáalakuló városi szervezetet, mind jómagamat. Lesz egy folyamatos kapcsolattartás, illetve további támogatást is remélek a részükről.

– A város életében mihez tudna hozzájárulni egy megerősödő RMDSZ-szervezet?

– Azt szeretném, hogy ne forduljon elő a város vezetésében az, hogy kapkodva keresünk megoldásokat egy-egy felmerülő problémára. Jobb lenne, ha közép- és hosszú távú tervezés nyomán történne mindez. Ha felmerül bármilyen probléma, akkor próbáljunk meg hátradőlni, nyugodtan végiggondolni, egyeztessünk a városlakókkal, a különböző szervezetekkel, és így találjuk meg a megoldást. Ne legyen az, hogy az érintettek csak a döntéselőkészítés után tudják meg azt, hogy mi lesz.

– Udvarhelyen valamikor hatalmas tábora volt a szövetségnek. Van esély visszaállítani azt az állapotot, ami a „hőskorban” volt?

– Mindenképpen látok esélyt rá, és ennek az egyik jele az, hogy a közgyűlésre is közel 400 ember jött el. Ez azt jelenti, hogy az embereket érdekli a városi RMDSZ, fontosnak tartották a részvételt. Ez kiváló kiindulópont. Nagyon szeretnék a fiatalokra is építeni, és úgy tűnik, hogy ez sikerül is. A közgyűlésre is eljött nagyon sok fiatal, és úgy látom, hogy dolgozni akarnak a városért, tevékenykedni az RMDSZ-szervezetben.

 

Tisztújítás a székelyudvarhelyi RMDSZ-nél

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, a térség parlamenti tisztségviselői, polgármesterek jelenlétében csütörtökön délután, a székelyudvarhelyi Junior étteremben tartotta újjáalakuló és tisztújító közgyűlését a városi RMDSZ-szervezet. A 2016-os vesztes választások után gyakorlatilag megszűnt létezni a testület, az elmúlt hetekben viszont Bíró Barna Botond megbízott udvarhelyszéki elnök irányításával elkezdődött az újjászerveződés, új tagok toborzása, a régi tagság felfrissítése, a tisztújítás előkészítése. Két személy, Derzsi László és Sinka Arnold jelentkezett az elnöki tisztségre, mindketten RMDSZ-es tanácsosként vesznek részt a székelyudvarhelyi önkormányzat munkájában. A közgyűlésen 347 szavazatot számoltak össze, Derzsi Lászlóra 184-en, Sinka Arnoldra 162-en voksoltak, így Derzsinek jut a feladat, hogy lendületet adjon a szervezetnek. A történelem-régészet végzettségű, 35 éves Derzsi László 12 éve pályázati és befektetési tanácsadással foglalkozik. Számos sikeres udvarhelyszéki projekt megvalósítása köthető a nevéhez. 2016 óta tevékenykedik az RMDSZ-ben. A közgyűlésen az elnökséget is megszavazták, amely a következő hat tagból áll: Szakács Tibor, Incze Csongor, Bálint Levente, Vajda Ibolya, Darabont Gergely és Berde Zoltán. Tisztújítást tartanak a héten az udvarhelyszéki szervezetben is, a közgyűlés időpontját április 19-re tűzték ki. Úgy tudjuk, hogy egyetlen személy, a jelenlegi megbízott elnök, a megyei tanács alelnöke, Bíró Barna Botond indul az elnöki tisztségért.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe április 16-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek