2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Ebből nem hal lesz, hanem horgászbot

A járvány miatt munkanélkülivé vált családokon segít a Gyulafehérvári Caritas. A jótékonysági szervezet tyúkokat, malacokat és juhokat adományoz azok számára, akik szívesen gazdálkodnak és a kis haszonállatokból származó tojással, hússal segítik az idős, egyedülálló személyeket. Az elmúlt héten már öt családhoz 360 tyúkot szállítottak ki.


A Linz-i Caritas támogatásával vásárolt tyúkokat, malacokat és juhokat a Gyulafehérvári Caritas. A kis haszonállatokat olyan családokhoz juttatják el, amelyeknek tagjai a koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradtak. Az állatok kiosztásánál a jótékonysági szervezet azt is figyelembe veszi, hogy az adott család ért-e a gondozáshoz, korábban tartott-e már állatot. A támogatott családok kiválasztását a Caritas otthoni beteggondozói szolgálatában dolgozó munkatársai segítették – tudtuk meg Péter Györgytől, a jótékonysági szervezet szocio-medikális ágazatának igazgatójától.

– Pénteken szállítottunk ki 360 darab tyúkot a családokhoz. Általában 60-70 darabot kapott egy család, és természetesen takarmányt is adtunk, hiszen ha valakinek van tíz tyúkja és még odakerül 70, akkor lehet, hogy az évi takarmányát pár nap alatt megeszik. Tehát próbálunk mindenkinek segíteni takarmánnyal is, hogy addig, amíg beindul az élet, legyen mit enni adni. Ugye, a tyúkok, ha tojnak, a tojásért kapott pénzből takarmányt is lehet vásárolni. Ami fontos, hogy nem teljesen ingyen adjuk az állatokat, hanem próbáljuk az egymásra való figyelést, az egymással való törődést is feléleszteni. Tehát akiknek tyúkot adunk, azok a faluban élő egyedülálló időseknek kell adjanak hetente öt-tíz tojást. Jelenleg azt figyeljük, hogy kinek lenne szüksége ilyen jellegű támogatásra és kötünk egy szerződést az illető családdal, hogy ő igenis majd ellátja Juliska nénit tojással – részletezte Péter György. Hozzátette: pénteken öt családhoz, Gyergyóalfaluba, Újszékelyre, Székelykeresztúrra, Magyarandrásfalvára és Bereckbe szállítottak ki szárnyasokat. Összesen 30 családot támogatnak, így a közeljövőben a malacokat és a juhokat is átadják.

– A sertésekkel és a juhokkal is úgy lesz, hogy megegyezünk, hogy mondjuk, aki kapott öt sertést évente, például 3 évig 2-2 malacot majd visszaszolgáltat, hogy más családnak is ugyanígy tudjunk segíteni. Figyeltünk arra, hogy az állatok rendben legyenek, például legyen egészségügyi papírjuk. Biztos helyről szereztük be az állatokat, mert a járvány az állatok körében is jelen van. A sertésnél meg a juhnál fülszámos állatokat veszünk, ahova visszük, be kell jelenteni, nyilvántartva lesznek, fontosnak tartottuk, hogy ez is rendben legyen – hangsúlyozta az igazgató. Azt is megjegyezte, hogy olyan családokhoz juttatják el az állatokat, ahol hosszú távra terveznek és a család megélhetését szeretnék biztosítani.

– Oda akarjuk juttatni, ahol ebből nem hal lesz, hanem horgászbot – tette hozzá Péter György, a Caritas szocio-medikális ágazatának igazgatója.


Előző cikkOtthon a falu felett
Következő cikkSzegény ember

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb