Eb-ezüstérmes Both Sebestyén

Magyar színekben lett sikeres

104

Csehország adott otthont az elmúlt hét végén a kerekes kutyafogathajtó Európa-bajnokságnak. Az Abertamyban tartott kontinensviadalon a csík­szent­mártoni Both Sebestyén a két kutyás bikejöring kategóriában a második helyet szerezte meg.

Magyar színekben lett Eb-második a csíkszentmártoni sportoló

A csehországi Abertamy adott otthont november 8. és 11. között a kerekes – azaz hó nélküli – kutyafogathajtó Európa-bajnokságnak, amely a nemzetközi szakszövetség (FISTC) égisze alatt zajlott. A kontinensviadalon a két kutyás bikejöring kategóriában indult Both Sebestyén is, a csíkszentmártoni sportoló magyar színekben versenyzett.
– Már a felkészülés során érezhető volt, hogy nagyon erős csapatot sikerült összekovácsolni. Ezt igazolta két magyarországi nemzetközi verseny is, szeptemberben Szántódpusztán, majd októberben Véneken is első helyen végzett a csapatom – mondta Both Sebestyén. Az alcsíki sportoló hozzátette, a fenti eredmények alapján bízott egy jó szereplésben a kontinesviadalon. – Nyilván tisztában voltunk vele, hogy egy sokkal erősebb mezőnyben kell versenyezni és folyamatosan jó teljesítményt kell nyújtani, hiszen az Európa-bajnokság három napon át zajlik, ami nagy megpróbáltatás, és kiszűri a gyengébben felkészült csapatokat – tette hozzá Both Sebestyén.
A csíkszentmártoni hajtó azt mondta, a cseh szervezők nagyon technikás pályát alakítottak ki sok emelkedővel és ereszkedővel fűszerezve, ami nem igazán jellemző a kerekes versenyekre. Az viszont még jobban megnehezítette a versenyzők dolgát, hogy a három nap alatt szinte folyamatosan sűrű köd ült a pályán, ettől a füves részek rendkívül csúszósak, balesetveszélyesek voltak. – Ellenben ez a ködös, hűvös idő kifejezetten kedvezett a kutyáknak, nem kellett túlhevüléstől tartani, és nem utolsósorban, mi igazán otthon érezhettük magunkat – mondta Both Sebestyén.
Az első versenynapon a csíki sportoló kategóriájában ötödikként rajtolt, és sikerült jó tempóban, balesetmentesen teljesíteni a valamivel több mint öt kilométeres kört. – A meglepetés a futam után jött, amikor kifüggesztették a részleges eredményeket és kiderült, hogy második helyen állok, alig húsz másodpercre a címvédő orosz Oleg Tarazanov mögött, aki roppant rutinos versenyző, több Eb-címmel a tarsolyában – mondta Both Sebestyén. A harmadik helyen a csíkszentmártoni sportolóhoz képest 23 másodperces hátrányban a német Stefan Finzel végzett nagyon szoros harcban egy szlovén, két francia és egy olasz versenyzővel, a mezőny többi része kissé leszakadva követte őket.
A második nap nem született meglepetés: az orosz Tarazanov tudta növelni előnyét, ahogyan Both Sebestyén is, a harmadik helyért vívott harc viszont nagyon kiéleződött.
Az utolsó napi futamra úgy készült a csíki sportoló, hogy számára a legfontosabb egy biztonságos kört futni, hiszen egy esés vagy egy rossz ívben vett kanyar elég ahhoz, hogy lecsússzon a dobogóról. Ezt sikerült is teljesítenie végül, Tarazanov maradt az első helyen, Both Sebestyén a másodikon, míg a harmadik helyen egy francia versenyző végzett.
– Számunkra kellemes meglepetés Sebestyén Európa-bajnoki ezüstérme, amit egy kiválóan szervezett, nagyon kemény mezőnyben sikerült elérnie a felnőttek között – mondta Both László fia teljesítményéről. Hozzátette, három hét múlva, december 8-án és 9-én a magyarországi Ballószögön áll rajthoz a csíkszentmártoni sportoló a következő kerekes versenyén, majd remélhetőleg az időjárási is kegyes lesz, és elkezdik a felkészülést a januárban kezdődő havas versenyekre.

A bikejöring
A bikejöring – vagy kutyás terepkerékpározás – alapvetően terepkerékpározó sport, kutyások számára. E sportágban ugyanis a kutya és az ember halad a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve, de nem szabad hagyni, hogy csak a kutya húzza végig a kerékpárost, hanem segíteni kell a kutyának azzal, hogy a kerékpáros teker. A szabályok szerint a kutyának kell elöl futnia legalább a pálya 95%-án.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek