Esztány István elismerése

Wéber Tibor Rudolf kolozsvári vállalkozó kapta a 2016-os Év Példaképe Fődíjat a Példakép Alapítvány által életre hívott vállalkozói pályázaton, amelyet tavaly a Magyarország határain túli fiatal magyar vállalkozók számára hirdettek meg. A díjátadó gálaestet, amelyen a csíkszeredai Esztány Istvánt is díjazták, pénteken tartották a Pesti Vigadóban.

Esztány István. Példakép Fotó: Példakép Alapítvány

Az Év Példaképe díjátadó gálaesten több különdíj is gazdára talált. A Magyar Nemzeti Bank különdíját Pillich-Wright Gyöngyvér, az erdélyi Bridge Language Study House Egyesület vezetője kapta. A Heineken Hungária az általa felajánlott Fenntarthatósági különdíjat Keszeli Ákosnak, az atach.net felvidéki informatikai vállalkozás alapítójának adta át. A Példakép Alapítvány különdíját Esztány István csíkszeredai iparművész, táskatervező, míg a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját Csikós Árpád vajdasági biokertész kapta.
A határon túli példaképválasztás a 2016-os külhoni magyar fiatal vállalkozók évének programjához tartozott. A tematikus év részeként a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága 117 külhoni fiatal vállalkozó projektjének megvalósítását támogatta, köztük 68 erdélyi projektet. Ezzel párhuzamosan a tematikus évhez kapcsolódóan külhoni magyar példaképeket is választott a Példakép Alapítvány, akiknek a történetét és vállalkozását a szélesebb nyilvánosság is megismerhette. A 30 külhoni magyar példakép között 11 erdélyi magyar vállalkozó is helyet kapott, közülük hat Hargita megyei volt. Végül szakmai zsűri döntött arról, hogy a 30 vállalkozó közül ki kapja az Év Példaképe címet és a vele járó 5 millió forintot, valamint a különdíjakat. A díjátadó gálára meghívták valamennyi példaképet és a 117 sikeresen pályázó vállalkozót is.
– Számomra nagy elismerés ez a díj mind a szakma, mind a közönség részéről – nyilatkozta megkeresésünkre az egyetlen Hargita megyei díjazott, Esztány István. – A Facebook révén például kedd délutánig már csaknem 30 ezer ember olvasta a hírt, és rengeteg visszaigazolás érkezett arról, hogy tetszik a táska, és ez jó, de arra is sarkall, hogy tovább kell haladnom, erősödnöm.
A csíkszeredai iparművész elmondta, hogy a külhoni magyar fiatal vállalkozók évében sikeresen pályázott eszközvásárlásra is az Év Példaképe pályázaton kívül, de a 2016-os esztendő nemcsak a két pályázat okán volt számára hasznos.
– Voltak szakmai programok, konferenciák, legutóbb most pénteken – emelte ki a vállalkozó. – Ezeken érdekes előadásokat hallottunk arról, hogyan kell egy céget felépíteni, milyen legyen a marketingje, a stratégiája. Az anyagi támogatás mellett ez sokat jelentett számomra. Úgy érzem magam, mint aki az udvaron egy repülőgépet összerak, és nem tud vele felszállni. De ez a külhoni fiatal vállalkozók éve, valamint a Példakép Alapítvány pályázata azt jelentette számomra, mint amit egy kifutópálya a repülőgépnek.
Esztány István úgy érzi, számára felelősséget is jelent az elismerés, és ha már példaképnek választották, akkor másnak is példát kell mutatnia, igazolnia, hogy a saját ötleteik mellett érdemes kitartani és az odaadó munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.

Daczó Katalin