Emberéleteket követelt a csúszós út

102

Két súlyos közúti baleset történt a hétvégén Gyergyó térségében. Gyergyóalfaluban egy személygépkocsi sodródott le az útról, a sofőr életét vesztette, Tölgyesen kisbusz csapódott oszlopnak, két személy halt meg.

Megcsúszott és felborult a kisbusz, két utas meghalt

Pénteken éjszaka a 126-os megyei úton Gyergyóalfalunál történt halálos kimenetelű közúti baleset: egy személygépkocsi megcsúszott, a szemközti sávba sodródott, majd egy kert betonalapjának csapódott. A 32 éves sofőr a helyszínen életét vesztette. 17 és 19 év közötti négy utasa súlyos sérüléseket szenvedett, őket előbb a gyergyószentmiklósi kórházba szállították, majd miután állapotukat stabilizálták, a csíkszeredai kórházba küldték. Az autóban egy gyergyószárhegyi, valamint négy gyergyószentmiklósi személy utazott. A megyei rendőrség közlése szerint a csúszós útviszonyoknak nem megfelelő sebesség okozhatta a balesetet.
Egy másik, halálos áldozatokat követelő közúti baleset is történt: Borszék és Tölgyes között egy kisbusz csúszott meg az úton, oszlopnak csapódott és felborult – közölte a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége. Az eset miatt a legmagasabb, vörös jelzésű akciótervet léptették életbe.
Tegnap reggel 6 óra 20 perckor értesítették a mentőket és a rendőrséget a történtekről. A Hargita Megyei Mentőszolgálat több egységet is küldött a helyszínre, Borszékről, Bélborból, Maroshévízről és Gyergyószentmiklósról is a helyszínre igyekeztek segíteni, a tűzoltóság pedig rohammentő-csapatokat küldött és két műszaki mentő egységet, a mentésben pedig a Neamț megyei tűzoltóság egységei is segítettek. Egy férfi és egy nő a roncsok közé szorult, mindketten életüket vesztették. A sérültek közül hat felnőttet és egy gyereket a maroshévízi kórházba szállítottak, négyük állapota súlyosabb.
Péter Szilárd, a Hargita megyei mentőszolgálat vezetője elmondta, három sérültet a csíkszeredai, egyet a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba vittek. Mind a négyen mellkasi és koponyasérüléseket szenvedtek, egyikük intubálásra szorult.
További három személyt, köztük egy gyermeket, a maroshévízi kórházban láttak el.
A Hargita Népe érdeklődésére Kacsó Jolán sürgősségi szakorvos, a csíkszeredai megyei kórház sürgősségi (UPU-SMURD) osztályának vezetője elmondta, hogy a megyeszékhelyre három beteget hoztak be Gyergyótölgyesről olyan speciális mentőautóval, amellyel egyszerre több beteget és orvosokat, illetve ápolókat is lehet szállítani. A három sérült közül az egyiknek mesterséges, csövön át történő lélegeztetésre volt szüksége (intubálás), mivel mellkasi, tüdőt érintő sérüléseket szerzett a koponyatrauma és hassérülés mellett. Őt a mellkassebészeti osztályon tartják megfigyelés alatt. A másik áldozatnak húgyúti szakadással járó súlyos medencesérülése volt, most az intenzív osztályon fekszik. A harmadik Csíkszeredába szállított áldozatnak koponya- és arctraumája van, akit a fül-orr-gégészeti osztály szájsebészeti részlegén látnak el. Azt a sérültet, akit Marosvásárhelyre szállítottak, a plasztikai sebészeten látják el, mivel arc- és fülplasztikai beavatkozásra szorul.
A kisbuszon húszan utaztak, többen könnyebb sérülésekkel úszták meg a balesetet. Őket a tölgyesi polgármesteri hivatalba vitték, mivel nem akartak kórházba menni.
A kisbusz a Prága és a moldovai köztársaságbeli Orhei között közlekedő menetrendszerinti járat volt, az áldozatok moldovai állampolgárok voltak.
Az első vizsgálatok szerint a szerencsétlenséget ez esetben is az okozta, hogy a sofőr túl gyorsan hajtott az igen csúszós úton.
A baleset miatt közel három órát állt a forgalom az érintett útszakaszon tegnap reggel.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek