Elnököt választ a széki és városi RMDSZ

94

Újraalakítás és elnökválasztás előtt áll a városi RMDSZ – a régi és új tagok, az elnökjelöltek jelentkezését március 28-ig várják, az újraalakuló közgyűlés április 12-én lesz. Dr. Verestóy Attila szenátor halálával megüresedett az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöki tisztsége, az új vezetőt április 19-én választják meg – tájékoztatott a fentiek lebonyolításával megbízott elnök, Bíró Barna Botond.

Bíró Barna Botond Fotó: Csedő Attila

Sűrű hónapok előtt áll a széki és a városi RMDSZ szervezete is – előbbinél a januárban elhunyt szenátor helyére kell új széki elnököt választani, utóbbinál az alapoktól kell újraszervezni a két éve nem működő szervezetet, valamint új vezetőt kinevezni élére. Az újraalakítást és a tisztújításokat megelőző procedúrák részletes ütemtervét tegnap sajtótájékoztatón ismertette Bíró Barna Botond, megbízott elnök.

Új elnököt választ Udvarhelyszék
Az Udvarhelyszéki RMDSZ áprilisi tisztújítását már több találkozó és egyeztetés előzte meg, többek közt az a február 23-i megbeszélés, amelyen Kelemen Hunor, az országos szövetség elnöke megbízta Bírót, hogy a szabályzat által előírt elnökválasztást előkészítse és megszervezze. A február 28-i hivatalos megbízólevél értelmében erre két hónapos határidő áll rendelkezésére.
– Gyorsan kell tisztázni a helyzetet, hogy utána mind helyi, mind területi szinten is legitimen lehessen tovább dolgozni. Az idő sürget, mert március 28-ig a székelyudvarhelyi, de a székelykeresztúri, korondi, szentegyházi, homoródszentmártoni, ho­mo­ródalmási, lövétei, oroszhegyi, parajdi és siménfalvi helyi szervezetnél is meg kell tartani a tisztújításokat – mondta el Bíró.
Arról is beszámolt, hogy a területi elnökség a napokban döntött arról, hogy az Udvarhelyszéki RMDSZ tisztújító közgyűlését április 19-én, délután 5 órától tartják, 227 területi küldött részvételével. Azok a jelöltek, akik megpályázzák a dr. Verestóy Attila halálával megüresedett elnöki széket, iratcsomóikat április 12-én déli 12 óráig adhatják le a Városháza második emeletén levő területi irodában. A széki tisztújítás napirendi pontjairól, a szavazással kapcsolatosan az április 13-i területi elnökségi ülésen fognak határozni – közölte Bíró.

Két év után „újraültetik” az udvarhelyi tulipánt
Bíró még tavaly októberben kapott megbízást arra, hogy a 2016 februárja óta már csak nevében létező Székelyudvarhelyi Városi RMDSZ-t talpra állítsa. Azt elismerte, hogy ez nem egyszerű és nem is hálás feladat, mivel az alapoktól kell kezdeni: elsősorban a szétszéledt, megcsappant létszámú tagság újraverbuválásával. A toborzásra egy hónapos határidőt szabtak: a régi, tagsági könyvvel rendelkezőket és a szervezethez újonnan csatlakozni kívánókat arra kérik, március 28-ig jelentkezzenek a területi irodában vagy a helyi önkormányzat RMDSZ-es frakciójánál. A fenti határidőig adhatják le dossziéjukat azok is, akik a helyi szövetség elnöki tisztségének betöltésére jelentkeznek. Az, hogy kié lesz a mandátum, az április 12-i újraalakuló közgyűlésen dől el.
Bíró leszögezte: bízik abban, hogy az újragondolt, felfrissített udvarhelyi érdekképviselet nyitottabb, kommunikatívabb és sokkal aktívabb lesz hervadozó elődjénél.
Pályázik-e valamelyik vezetői tisztségre? A kérdésre azt válaszolta: erről még korai beszélni, de ezt nyilván nem a saját ambícióitól teszi függővé, „hanem annak a csapatnak is a véleményétől, akire mindig is számítottam és számíthattam Udvarhelyszéken.”

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 2-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek