Elkezdődött a régizene-fesztivál

A jó zene időtlen, örökkévaló

329

Immár 35. alkalommal kezdődhetett el a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A rangos esemény tegnapi megnyitóján – amelyet az eső miatt a Csíki Játékszín épületében tartottak – a zene örökkévalóságát ünnepelték. A rendezvénysorozat idei központi témája a hispán zene.

Színpadon a Barozda együttes. Megadták a hangot Fotó: Pap Éva

Az idei fesztivál fő témája hispán zene a középkorban, a reneszánszban, a barokk korban és a klasszicista korszakban. A rendezvény további tematikáját Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója, valamint a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának 10. esztendeje adta. Ez utóbbit az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művével, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passiójával ünneplik meg. (A műhöz kapcsolódó három eseményről mai lapszámunk programajánlójában olvashat bővebben, a 15. oldalon.)
„Nagy baj nem lehet, amíg velünk a zene” – idézte ünnepi beszédében a megboldogult Kányádi Sándort Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– Az elmúlt évtizedekben, amióta a régizene-fesztivál évről évre várja és szívesen fogadja a kedves hallgatókat, sok bajon, gondon keresztülmentünk. Addig, amíg a zene összeköt, és van arra erőnk, hogy túléljünk a napi gondokon, amíg vannak rangos, színvonalas kulturális eseményeink, addig a nehézségeket könnyebb legyűrni – mondta a megyeitanács-elnök.
– Talán egyszer megéljük azt is, hogy a fesztivál hangsúlyosan oda kerüljön, ahol leginkább volna a helye. Ez a helyszín Csíksomlyó, a mi sajátos szellemi világunknak a bölcsője – fogalmazott nyitóbeszédében Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere
Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője elismerését fejezte ki a szervezőknek, amiért a mai népszerű fesztiválok helyett olyan műfajt választottak és tartottak meg, amely elsősorban értéket jelent, teremt és hordoz magában.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője háláját fejezte ki, és elmondta, szervezőként egyenes háttal és derékkal állhatott a közönség előtt, annak az intézménynek a nevében, amelyik nagyon sokat tett azért, hogy a rendezvénysorozat folytatódjon.
Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője is a szervezőmunkát méltatta.
– Körülbelül egy éve ezt a hetet készítjük elő. A jó zene időtlen, örökkévaló. Kapocs a mulandóság és az örökkévalóság között – mondta.
Az ünnepi beszédeket követően a magyar–román–svéd tagokból álló Barozda együttes koncertjét hallgathatta a közönség, majd pedig a Les Paladins (Franciaország) Viva España előadását élvezhettük.
A fesztivál részletes programja megtalálható a www.regizene.ro honlapon.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek