Éljék meg csodaként

Újszülöttosztályt látogattak a koraszülöttek napján

209

Idézet egy kis lila papírszívre írva: „…a születés pillanatában benne van az élet minden lehetősége…” Ezt a koraszülöttek világnapja alkalmából adták a résztvevőknek a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának rendezvényén. A városi kórház szülőszobáját és újszülöttosztályát látogatták meg pénteken várandós kismamák.

A Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja nemcsak arra figyel, hogy a már megszületett kisbabák fejlesztésére lehetőséget kínáljon, hanem arra is, hogy felkészítse a leendő szülőket a baba érkezésére. Ezzel a céllal szerveznek programokat már második éve a Koraszülöttek Világnapja alkalmából. Idén az egyik esemény a helyi önkormányzat támogatásával és a városi kórház jóváhagyásával a szülőszoba és az újszülöttosztály meglátogatása volt.

Hasznos tudnivalók várandósoknak
Délutáni órában gyülekeztek a várandós anyukák a kórház előtt, mindenki kapott egy kis lila papírszívet, amely a koraszülöttekre gondolva a reményt fejezi ki. Dr. Fehér-Dálya Emőke gyermekorvos vezetésével pillanthattak be az érdeklődők a szülészetre, ahol elmondta nekik, mi történik a kisbabával rögtön a születése után. Majd az újszülöttosztályon folytatódott a látogatás, ahol részletes ismertetőt kaptak az érdeklődők arról, hogy az újszülötteken milyen vizsgálatokat végeznek el, s miért kerülnek inkubátorba.
A szakember elmondta, a gyergyószentmiklósi kórházban figyelnek arra, hogy a kisbaba rögtön születés után az anya mellére feküdhessen, majd a lehetőségek szerint minél hamarabb az anyával egy szobába kerülhessen. Ha minden rendben van, a folyosón várakozó apák is láthatják a szülést követően a kicsit.
A gyermekorvos hangsúlyozta, ha koraszülés lehetősége áll fenn, azt javasolja az anyáknak, bízzák magukat a szülész-nőgyógyászra, hiszen ő tudja eldönteni az adott helyzetben, mi a legjobb az anyának és a gyereknek. Megjegyezte, amennyiben 34 betöltött hétnél idősebb baba jön világra, a gyergyószentmiklósi kórházban is minden probléma nélkül el tudják látni, viszont azokban az esetekben, amikor ennél kisebb babáról van szó, lehetőség szerint még szülés előtt elküldik Csíkszeredába vagy Marosvásárhelyre, ahol az ilyen helyzetekre felkészített szakemberek és berendezések tudják ellátni a túl korán érkező újszülöttet. Ha viszont mégsem utazhat a baba az anyaméhben, akkor a szülés után a lehető legrövidebb időn belül küldik a szóban forgó központba, majd utána az édesanyát is. A koraszülésre nem lehet felkészülni, s jobb is, ha a kismama nem azzal tölti a várandóssága napjait, hogy a koraszülés lehetőségén idegeskedik.

Az első napok
Az érdeklődők választ kaptak arra is, hogy miért kapnak már születésükkor „jegyet”(Apgar-érték) a gyerekek, s mit jelölnek ezek a számok, valamint mi történik akkor, ha besárgul a baba. A doktornő megjegyezte, ez utóbbi esetekre szeretnének olyan fototerápiás lámpát beszerezni, amelyet hordozni tudnak, s így a fénykezelés idején sem kellene az anyától távol legyenek a babák.
Tájékoztatást kaptak arról is, hogy természetes szülés, illetve császármetszés esetén mennyi időt kell a kórházban töltenie az anyának és a babának. A szakember hangsúlyozta, az első négy napon sok minden történhet, amit az egészségügyi alkalmazottak észrevesznek, és azonnal tenni tudnak a baba egészsége érdekében, emellett pedig segítenek abban is, hogy az édesanya túljusson az első nehézségeken, ami az újszülött ellátását, táplálását illeti.
– Éljék meg csodaként a baba érkezését! – ezt kívánta a gyereket váró szülőknek dr. Fehér-Dálya Emőke.
– A koraszülöttek világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a koraszülöttség jelenségére, hogy eloszlassuk a témával kapcsolatos téveszméket, hogy párbeszéd indulhasson, valamint arra is alkalom, hogy hálával gondoljunk a gyerekeinkre, az ő születésüket segítő szakemberekre, hogy emlékezzünk, ünnepeljünk – mondta a programok kezdeményezője, Kassay Noémi, a Caritas munkatársa.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek