Életeket menthet az elsősegélynyújtó verseny

Hozzáértő szanitécek Gyergyószentmiklóson

162

Sokat tanulhatok, és sosem lehet tudni, hogy mikor vehetem hasznát az itt szerzett információknak, tapasztalatoknak – foglalta össze a Hozzáértő szanitécek elnevezésű elsősegélynyújtó verseny elemi hasznát az egyik résztvevő diák. A verseny helyi szakaszát – nyolc csapat részvételével – szombaton tartották Gyergyószentmiklóson, ahonnan csak a legügyesebbek jutottak tovább a megyei versenyre.

Különböző sérüléseket kellett ellátniuk a gyermekeknek. Új tapasztalatok Fotók: Kertész László

A szúrt sebtől kezdve a családi csetepatéban szerzett sérülésen át az eszméletvesztésig számos helyzettel szembe kellett nézniük a Hozzáértő szanitécek elnevezésű verseny gyer­gyószentmiklósi szakaszának résztvevői.

Elméleti és gyakorlati felkészítés
A város iskoláiból nyolc csapat jelentkezett a megmérettetésre. Az általános iskolások és a középiskolások külön kategóriában teljesítették a szervezők által összeállított feladatokat. A korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal is a Szent Miklós-plébánia hittantermében tartották az elméleti részt, ahol a tizenkilenc kérdéssel nemcsak az elsősegélynyújtás ismeretét, hanem a Vöröskereszt történetét és tevékenységének alakulását is számonkérték a szervezők. A hozzávetőleg fél órás elméleti részt követően az ötfős csapatok a városi park felé vették az irányt, ahol öt különböző esetben kellett helytállniuk, a Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt tagjai pedig több szempontot figyelembe véve – többek között a helyzetfelismerést vagy éppen a csapatmunkát – pontoztak.

Megfizethetetlen tudás
Eleinte több járókelő is azt hitte, hogy valós sérülésekről van szó, majd mosolyogva vették tudomásul, hogy éppen tanulnak, tapasztalatot szereznek a diákok. Az egyik járókelő megjegyezte: a hangos kiabálás miatt döntött úgy, hogy arrafelé veszi az irányt, véleménye szerint pedig dicséretes kezdeményezésről van szó, hisz sosem lehet tudni, hogy mikor szükséges éles helyzetben is alkalmazni a tanultakat.
Ugyanezt emelte ki lapunknak a Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt vezetője, Micu Vasile is, rámutatva: tisztában vannak vele, hogy fő feladataik egyike az elsősegélynyújtás népszerűsítése, valamint a gyermekek erre való nevelése. A résztvevők érdeklődő és lelkes hozzáállása is megerősítette ezt.
– Nemcsak a Vöröskereszt vezetőjeként, hanem mentősként is fontosnak tartom a versenyt, mivel rengeteg olyan helyzet van, amikor életet menthetünk a tanultakkal – fogalmazott, hozzátéve: sokszor előfordul, hogy életet ment egy olyan civil, aki tudja, hogy mit kell tennie az adott esetben.

Utánpótlást képeznek
Micu Vasile ugyanakkor közölte, nagyon szeretnék, hogy a részt vevő fiatalok közül csatlakozzanak a Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt ifjúsági csapatához, hiszen erre már tavaly is volt példa: az akkori versenyzők közül három fiatal önkéntes tevékenykedik aktívan a szervezetnél.
Az öt-nyolc osztályosok kategóriájában a Kós Károly Általános Iskola, míg a középiskolásoknál a Sfântu Nicolae Gimnázium képviseli a várost a megyei szakaszon, amelynek szintén Gyer­gyószentmiklós ad helyet, május 5-én.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.