Életműdíj Pávai Istvánnak

80

Gálaesttel, az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak átadásával zárult vasárnap a magyar kultúra napja rendezvénysorozat Székely­udvarhelyen.

Pávai István átveszi a díjat Fotó: Lőrincz Csaba

Az Udvarhelyszék Kultúrájáért Egyesület által 2004-ben létrehívott díj átadása ebben az esztendőben rendhagyó módon, a veronai buszbaleset áldozatai előtti néma főhajtással kezdődött. A Székelyudvarhelyi Művelődési Házban tartott, a magyar kultúra napja alkalmával szervezett rendezvények sorát lezáró gálaesten Gálfi Árpád polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a korábbi években kitüntetetteket. Az alkalomhoz illő témájú írását Róth András Lajos, a Haáz Rezső Múzeum munkatársa, a Tudományos Könyvtár őre olvasta fel, majd a díjalapító egyesület elnöke, Szőcs Endre, a Városi Könyvtár igazgatója szólt a közönséghez.
Az Udvarhelyszék Kultúrájáért Egyesület kuratóriuma ebben az esztendőben az Életműdíjat a székelyudvarhelyi születésű, Székelykeresztúron nevelkedett, Budapesten élő, nemzetközi hírű zenésznek, zenei szerkesztőnek, népzenekutatónak, Pávai Istvánnak ítélte.
Udvarhelyszék egyik legaktívabb és legjelentősebb civil szervezeteként jellemezték és Udvarhelyszék Kultúrájáért Közösségért díjával jutalmazták a 27 éves Udvarhelyi Fiatal Fórumot (UFF). Az elismerést a csapat nevében Vass Orsolya elnök vette át.
Értékteremtés díjjal ismerték el a rugonfalvi Vadrózsák amatőr színjátszó csoport alapítója és „edzőnője”, Zsidó Zsuzsanna óvónő példaértékű tevékenységét, akinek érdeme, hogy 2003 óta nemcsak lelkes mozgatórugója a csoportnak, hanem, hangzott el a méltatásban, „játszva teremt értéket.”
A vasárnapi gálán Értékementés-díjjal jutalmazták Mihály Józsefet, a Szentegyházi Hagyományőrző Huszárbandérium létrehozóját és vezetőjét. Nemcsak a közönség, de még maga a huszárkapitány is meglepődött és megilletődött, amikor a huszárok énekszóval bevonultak a terembe. A jelenlevők vastapssal jutalmazták a hangulatos intermezzót, de nagy sikere volt a gálaest meghívott fellépőjének, a Felszállott a Páva tehetségkutatón is remekelő Cickom énekegyüttesnek is, akik sóvidéki népdalcsokorral örvendeztették meg az egybegyűlteket.
Az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjátadó tizennegyedik kiadását megtisztelte jelenlétével a székelyföldi látogatáson levő Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. A vasárnap esti ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.