Életeket menthetett halála után

58

Bukaresti, kolozsvári, marosvásárhelyi orvoscsapatok a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi kórház szakembereivel együttműködve végeztek szerveltávolító műtéteket pénteken, miután egy 31 éves agyhalott férfi hozzátartozói beleegyezésüket adták az eljáráshoz.

A31 éves férfit egy szekér mellett találták meg, 28-án szállították a Megyei Sürgősségi Kórházba, azonban életét már nem tudták megmenteni, csütörtökön beállt az agyhalál állapota – tájékoztatott Demeter Ferenc kórházigazgató. Elmondta, a kórháznak van egy csapata, amely képzéseken vett részt, és megtanulta, hogy ilyen esetben hogyan kell eljárni: felvették a kapcsolatot a családdal, elmagyarázták nekik az eljárást, végül pedig megkapták az elsőfokú rokonok beleegyezését a szervek eltávolításra. Ilyenkor értesítik a bukaresti központot, amely annak függvényében, hogy milyen szervekre van igény (általában mindenre van igény), kiküldi a megfelelő, központilag nyilvántartott és kiképzett csapatokat.
Demeter Ferenctől megtudtuk, korábban volt még a kórháznak egy páciense, akinek a szerveit szintén felajánlották, azonban túl idős volt, így a szervei nem voltak megfelelők. Kérdésünkre elmondta, annak ellenére, hogy az egészségügyi kártya aktiválásakor mindenkinek nyilatkoznia kellett arról, hogy hasonló esetben szervei felhasználhatók-e transzplantációra, a jogi előírások szerint mindenképp az elsőfokú rokonok beleegyezését kell kérni.
Péntek délután sorra érkeztek az orvoscsapatok a csíkszeredai kórházba, ahol Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvos-igazgatója és Adrian Dobrică mellkassebész is várta őket. Először Bukarestből helikopterrel érkezett az a csoport, amely az időfaktorra legérzékenyebb szerveket távolította el, később Kolozsvárról és Marosvásárhelyről is érkeztek autóval csoportok. Az eltávolító műtéteknél a csíkszeredai kórház szakemberei is segítettek, a szaruhártyát például csíkszeredai szemész szakorvos rekoltálta, a marosvásárhelyi szakemberek pedig konzerválták és elszállították.
Mivel a donorszervek csak rövid ideig felhasználhatók, a gya­korlat szerint ilyen esetben a pá­ciensek, akiknek az életét megmenthetik, vagy életminőségét javíthatják, már az adott transzplantációs központban várják azokat. A csík­sze­re­dai donorszervek közül a vesét a kolozsvári Urológiai és Vese­átültetési Klinikára szállították, a hasnyálmirigyet és májat a Fundeni klinikára, a szaruhártyát a bukaresti katonai kórházba, a csontokat és inakat pedig a bukaresti Colentina kórházba.
– Bár először végeztek ilyen műtétet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, az utóbbi időben mentalitásváltás érezhető, más kórházakban is kezdenek gondolkodni a hozzátartozók a fájdalmas pillanatokban, hogy az agyhalál állapotában levő hozzátartozójuk szervei más betegek életét mentheti meg – nyilatkozta Konrád Judit.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek