csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Egyed József: van munka bőven erre az évre

Konfliktus bizony akadt bőven az elmúlt évben Gyergyóújfaluban, ennek ellenére sikerült haladni az elképzelések megvalósításával – tájékoztatott Egyed József polgármester, hozzátéve: a politikai háttérharcoknak köszönhetően továbbra sincs alpolgármestere a községnek. Mint a településvezető fogalmazott, számos pályázatot sikerült megnyerni, így munka lesz bőven ebben az évben.

Egyed József Fotó: Kertész László

Már olvashattak lapunkban a Gyergyóújfaluban kialakult konfliktushelyzetről: az önkormányzati választások eredményeképp az MPP és az RMDSZ részéről is hét-
hét képviselő jutott be, egy tanácsos pedig függetlenként nyert mandátumot – utóbbi azonban az alakuló ülés előtt bejelentette, visszalép, azaz nem kíván önkormányzati képviselő lenni.
Patthelyzet alakult ki az újfalvi tanácsteremben, ami főként az alpolgármester-választásnál mutatkozott meg: az MPP Mihálydeák Ervin korábbi alpolgármestert javasolta a tisztség betöltésére, az RMDSZ-frakció pedig Sólyom Lászlót jelölte alpolgármesternek. Nem túl nagy meglepetésre mindkét jelölt hét szavazatot kapott, ennek eredménye, hogy nem sikerült dűlőre jutni, és mind a mai napig nincs alpolgármestere Gyergyóújfalunak.
Egyed József polgármester lapunknak kifejtette, számos eredménytelen tárgyalás volt már a két csapat között, és igencsak diplomatikusnak kellett lenni ahhoz, hogy ne bomoljon fel a testület. Mint mondta, jó ötletnek bizonyult az ülések felvételeinek nyilvánossá tétele, csendesedtek az indulatok, és – a feladatok komoly megszervezésével – úgy tűnik, egyelőre alpolgármester nélkül is jó mederben folyik a munka.
Ami a tavalyi megvalósításokat illeti, Egyed közölte, sikerült haladni a község csatornahálózatának építésével, elhelyezték a gerincvezetéket: Újfaluban hozzávetőleg a munkálatok nyolcvan százaléka készült el, a közigazgatásilag hozzátartozó Kilyénfalván ez az arány kilencven, míg Tekerőpatakon negy­ven százalék. Utóbbival kapcsolatban Egyed József rámutatott, az új pályázatuk is sikeresnek bizonyult, így az idén itt is elindulhatnak a munkálatok, hozzáfűzve: a téli hidegben néhány hiba is megmutatta magát a hálózaton, ezeket azonban tavasszal orvosolják. Emellett a tekerőpataki polgárőrség megalakulását is pozitívumnak nevezte a polgármester, mondván, csodálja a szervezet munkáját.
A településvezető közölte, fontos tudni, hogy mi a prioritás, ezért Újfaluban, a falu déli részén, azaz Marosfalván, Kilyénfalván és Tekerőpatakon is lakossági fórumokat tartottak. Mint mondta, kiemelt ügyként kezelik a vízhálózat problémájának megoldását, igyekeznek befejezni a községháza felújítását, emellett járdaépítést és aszfaltozást terveznek. Öt pályázatot nyert a község, amelyek a kultúrotthon és a labdarúgópálya régi épületének felújítását, a mezei utak rendbetételét és aszfaltozási, valamint az említett csatornahálózati munkálatokat célozzák.
Az egyik legnagyobb nehézséget Gyergyóújfaluban is a földtulajdon-viszonyok rendezése képezi, amit a településvezető elmondása szerint főként a törvénykezés okoz. Egyed József hozzátette, a szántóföldek esetében jól haladnak: márciusban befejezik az azonosításokat, majd ezt követően dűlőnként hívják be újra a lakókat.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb