Egy nap, két világ

94

Mindig is vonzott a vidéki élet, a nyugodt, falusi környezet. Nos, mivel nem egy metropoliszban lakom, így vélhetően nem a zajos város – mert cseppet sem az – miatt tetszik annyira a vidék, hanem egyszerűen falun mindig olyan érzésem van, mintha egy másik világban lennék, ahol még az emberek is másképp viszonyulnak az élethez, más a világszemléletük, persze pozitív értelemben. Az is lehet, hogy a „blokkos” gyermek esete a vidéki környezettel hatásról van szó, de tényleg olyan, mintha két különböző világról beszélnénk. Erről legutóbb is meggyőződtem, amikor a sors teljesen úgy alakította körülöttem a dolgokat, hogy megerősítést nyerjen a véleményem. Egyik faluba igyekeztem, és már a lépcsőházban lefelé menet néhány gyermekbe ütköztem, akik a lépcsőn ücsörögve táblagépen játszottak.
– Lőjed, ember! – kiáltott egyikük a kütyüt nyomkodó barátjához, én pedig egyelőre vártam, hogy utat kapjak lefelé. Köhögtem, semmi. Ha nem szóltam volna, talán még most is ott álldogálnék, majd amikor rákérdeztem, hogy miért nem mennek inkább ki játszani, egyszerre néztek rám szemrehányóan. Az iskola előtt elhaladva azt láttam, hogy szülők egész hada várja a porontyot, hogy autóba tehesse, és hazavigye. Csak néhányan beszélgettek egymással, a többiek természetesen a telefonjukkal babráltak, akik pedig társalogtak, ott gondolom oda-vissza ment a panaszkodás. Buszra ültem, majd amikor leszálltam, vidéken egy teljesen más kép fogadott: a gyermekek csoportokba verődve mentek hazafelé az iskolából, nevetgéltek, hógolyóztak. Igen, ez akkor történt, amikor még volt hó. Egy jókora hógolyóval engem is sikerült véletlenül – legalábbis szerintem – hátba vágni, majd sűrű bocsánatkérések közepette én is összegyúrtam egyet és visszadobtam. Kacagtak, én is elvigyorogtam magam.
Két teljesen különböző világgal találkoztam, és nem azt mondom, hogy falun nem tableteznek a gyermekek a lépcsőn, városon pedig nem hógolyóznak, mert nyilván nem lenne igazam. Csupán meglepő, ugyanakkor elgondolkodtató tapasztalat volt számomra. Hisz táblagépen is lehet hógolyózni, de ugye hogy nem olyan?

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.