2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

E-egészségügy, az első egységesített megye

x9_pos_logosor_jul17_15x2Hargita megye az első romániai megye, ahol sikerül életbe léptetni egy egységesített, egymással kommunikálni tudó egészségügyi informatikai rendszert, amelyhez a megye összes családi orvosa is csatlakozni tud.

Projektünk története
Kórházunk, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az első e-egészségügy projektjét – melynek célja a kórházmenedzsment-program és a számítástechnikai eszközök korszerűsítése lett volna – 2009-ben írta és nyújtotta be elbírálásra, azonban kedvezőtlen elbírálásban részesült. Új elképzelésre volt szükség, 2010-ben született meg egy felhő rendszerű kórházmenedzsment-program elkészítésének ötlete, mely a megye összes kórházát magában foglalja. A dokumentáció elkészítése után, 2011. június 27-én Hargita megye kórházai – az Udvarhelyi Városi Kórház, a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház, a Maroshévízi Városi Kórház, a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház – együttműködési egyezményt írtak alá, következett a projekt leadása a Telekommunikációs Minisztériumhoz. Az elbírálás eredményét 2012 októberében kaptuk kézhez, elsők voltunk a „vonal” alatt. Pár nap töprengés után óvást nyújtottunk be, amelyet pozitívan bíráltak el, így megkaptuk a finanszírozást, de sajnos az összeget csökkentették egymillió lejjel. E tény ellenére is volt okunk ünneplésre, majd kezdődött a munka.
Aláírásra került a finanszírozási szerződés 2015 februárjában, elkezdődött a közbeszerzési folyamat, egy hosszú, keserves bürokratikus út. Majdnem plusz egy teljes évbe került a hat óvás, húsz pontosítási kérelem, amelyek megoldása után kezdődhetett az érdemi munka. Tervek születtek, igényeket mértek fel, kábelezések zajlottak, leszállították az eszközöket, 98 számítógépet, routereket, tűzfalakat, hálózati elosztókat, hat új generációs szervert, szünetmentes tápokat és még sok más eszközt. Elkezdődött az új, felhő alapú szoftver fejlesztése, majd következett a képzés, amelynek keretében 670 alkalmazottat képeztek ki.
A közbeszerzési eljárás időigényessége miatt nyilvánvalóvá vált, hogy a projekt nem vitelezhető ki a végső határidőig, ezért hosszabbítást kértünk és meg is kaptuk azt. Folyó év tavaszán az összes partnerkórház adata átköltözött a Csíkszeredában található központi szerverekre, a régi szerverek és az addig használt informatikai rendszerek leállhattak, mindenki a központi rendszert kezdte használni, és ezzel együtt kezdetét vette egy újabb nehéz időszak, az újtól való félelem, melynek leküzdésében segítségünkre voltak a beszállítóink.

A támogatásból vásárolt szerverpark
A támogatásból vásárolt szerverpark

Előnyök (a teljesség igénye nélkül)
A felhő alapú szoftver, központosított utolsó generációs szerverpark, melynek köszönhetően minimális pénzösszeget kell hardverbővítésekre, infrastruktúrára fordítani.
Üzembe helyeztek egy orvosi portált, amelynek segítségével, többek között, online fel lehet iratkozni orvosi vizsgálatokra.
Létrejött egy online, böngészőből elérhető, ingyenes családi orvosoknak szánt páciens-menedzsment szoftver.
Telemedicinás kapcsolat jött létre a kórházak között.
Orvosainknak lehetősége van az intézményen kívülről, titkosított internetes kapcsolaton keresztül, elérni az orvosi applikációt, laptopjuk, telefonjuk, táblagépük segítségével, így lehetőség nyílik paraklinikai vizsgálatok, röntgen, CT-felvétel stb. eredményeinek gyors kiértékelésére.

A projekt számokban
A projekt költségvetése: 7.355.112 lej.
Vissza nem térítendő FEDR-finanszírozás: 4.039.170,55 lej.
Állami költségvetésből származó finanszírozás: 844.953,45 lej.
Hargita megye társfinanszírozása: 99.676,00 lej.
Elszámolhatatlan költség: 2.371.312,00 lej.
A beszállítói és szolgáltatói szerződés odaítélése után az összegek változtak, a nyertes konzorcium ajánlata 594.300 lejjel kevesebb volt a becsült értéknél.
A társfinanszírozás mellett Hargita Megye Tanácsa 180.000 lejjel támogatta a projekt kivitelezését.
Projektünk sikeres kivitelezésé-
hez nagyban hozzájárult partnereink professzionalizmusa, segítőkészsége, köszönjük Hargita Megye Tanácsának, partnerkórházainknak, a felügyelő és ellenőrző intézményeknek, tanácsadóinknak és a beszállítóknak.
Július 17. péntek, a projekt utolsó napja. Hosszú, tanulságos út volt, sok csapdával, kihívással. Egyedi, különleges elképzelést valósítottunk meg, példát állítottunk azzal, hogy egy megye összes kórháza össze tudott fogni, és közösen létre tudtuk hozni Románia első, informatikailag egyesített, egységesített megyéjét. (x)

x9_pos_korhaz_jul17_10x15

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb