Duplázni készül a szaktárca

Gyapjúértékesítési támogatás

124

Duplázni készül a juhos­gazdáknak kínált gyapjúértékesítési támogatás egységnyi, kilónkénti 1 lejes kvantumát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium – derül ki abból a határozattervezetből, amit május 20-án bocsátott közvitára a szaktárca. A minisztérium honlapján közzétett, még hét napig véleményezhető tervezet értelmében a „de minimis” típusúnak számító, a hazai juhászatokban termelt gyapjú szervezett értékesítését és feldolgozását ösztönző támogatás kilónként 2 lejre emelkedne azon juhtartók számára, akik részt vesznek a programban.
A támogatási összegek duplázásáról elsőként egy szombati, Szeben megyei juhos-találkozón Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke beszélt. Kifejtette, a döntés hátterében a juhtartó gazdák panasza ál, akik szerint a kilónkénti 1 lejes támogatás még a gyapjúnyírási költségek fedezésére sem elegendő. Kifejtette, az ágazat fellendítése érdekében az egyedenkénti támogatás növelése és az országban elérhető gyapjútisztító állomások számának bővítése is tervben szerepel.

Juhnyáj a Kászonokban. Több pénzt fial a gyapjú

A szaktárca költségvetéséből finanszírozott program 2019-es kiírására a gazdák március végéig nyújthatták be jelentkezésüket, ám a saját állományból származó gyapjú értékesítésére szeptember 30-ig, míg az elszámoláshoz szükséges dokumentumok benyújtására 2019. november 1-jéig van ideje a juhtartóknak. A gyapjúértékesítési programban jogi és magánszemélyek egyaránt részt vehetnek, amennyiben gazdaságuk szerepel az országos farmnyilvántartóban. Támogatási feltétel, hogy a közvetlenül a feldolgozóknak vagy az engedélyezett begyűjtő központoknak értékesített gyapjú mennyiségét az egyéni gazdálkodók, engedélyezett magánszemélyek (PFA) érvényes termelési könyvecskével, a jogi személyiségű farmok pedig érvényes számlával igazolják.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek