péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Dúl a nyilvános politikai belharc

Kizárta a szervezet tagságából Rákossy Botond Józsefet és Gálfi Árpádot a Magyar Polgári Párt (MPP) Országos Elnöksége – közölte lapunkkal tegnap az MPP sajtóirodája. A bejelentés láncreakciót indított el, az érintettek meg a párt vezető tisztégviselői a közösségi oldalon, nyilvánosan foglaltak állást. Salamon Zoltán lemondott a párt ügyvezetői elnöki tisztségéről, és azt részletes bejegyzésben meg is indokolta. Gálfi Árpád épp szabadságát tölti ezen a héten, így őt nem tudtuk elérni, Rákossy Botond lapunknak azt nyilatkozta: a belharc miatt a jövő évi önkormányzati választások kompromittálva vannak az MPP számára.

Gálfi Árpád és Rákossy Botond. Megfosztották MPP-tagságuktól

Az MPP közleménye szerint a párt országos elnöksége 2019. szeptember 18-án Nyárádszeredában ülésezett. Többek között, a Hargita megyei küldöttek kérésére, megvitatta Rákossy Botond József megyei elnök visszahívását, és az alapszabályzatnak megfelelően egyöntetű döntéssel kizárta a párt tagságából. Ugyanúgy, egyöntetű döntéssel kizárta a párt tagságából Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét, bomlasztó tevékenysége miatt – áll a közleményben. Ebben egyébként Mezei János pártelnök nyilatkozata is olvasható.
– A legszigorúbb szankció alkalmazásának célja a pártban gerjesztett feszültség, uszítás, bomlasztás megszüntetése volt. Az elmúlt időszakban eltanácsolt párttagoknak ugyanis nem az volt a szándékuk, hogy megőrizzék szervezetünk egységét, hanem külső erők hatására ennek bomlasztásán tevékenykedtek. Most végre lezárjuk a Biró Zsolt által előidézett széthúzást, rendet rakunk és dolgozunk tovább! – indokolta a döntést a pártvezető.
Teljesen másként ítélte meg ugyanakkor az elnökség döntését Salamon Zoltán, aki lemondott ügyvezető elnöki tisztségről.

„A szabadság sárba tiprása”
Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében részletesen leírta, hogy miért mondott le. „Ami most zajlik, az nem más, mint a választás szabadságának – mint szervezetünk létjogosultságának – sárba tiprása. Azért vesztettem el az elnök bizalmát, mert kiálltam amellett, hogy döntsön a nép, a tagság” – fogalmazott Salamon, aki bejegyzésben buldózer-politikának nevezete a pártvezetés döntését. „Az elmúlt egy évben zajló párton belüli feszültségkeltés, illetve néhány személy intézkedése azonban már nem vállalható számomra. A párt által szervezett gyűlések hangulata egyre nyomasztóbb, a közösségi ügyek képviseletére, a szerepvállalásra és cselekvésre ösztönző baráti légkört a feszültség, a vádaskodás és sokszor az alaptalan szankcionálások, a pártból való kizárások sorozata váltotta fel. A székelyudvarhelyi szervezet körül kialakult állapot, illetve annak az egész MPP-re kiható helyzete olyan mértékű kárt okoz a pártnak, aminek következményei a jövő évi választásokon fognak megmutatkozni” – fogalmazta meg nyílt kritikáját Salamon Zoltán.
Mezei János pártelnököt és Salamon Zoltánt lapzártáig nem sikerült elérnünk, ellenben Rákossy Botond válaszolt kérdéseinkre.
– Nehéz megmondani, hogy mi fog történni, döntést nem hoztam. Annyira idős vagyok, hogy tudom, forró fejjel, első indulatból nem szabad dönteni – válaszolta kérdésünkre, hogy megfellebbezi-e a kizárását.

Kompromittált önkormányzati választások
Hozzáfűzte: figyelemmel követi az eseményeket, és ennek függvényében hozza meg a döntését a következő napokban, hiszen tíz nap áll a rendelkezésére, hogy fellebbezzen a kizárása ellen.
– Július 15. óta folyik ez a – mondhatom – cirkusz. Azzal kezdődött, hogy Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert alapszabályzatot sértő módon próbálták leváltani az MPP helyi szervezetének éléről. Kezdettől fogva nem értettem ezzel egyet – emlékeztetett a párton belüli konfliktus forrására.
Hozzáfűzte: amikor látta, hogy a párt országos vezetése nem akarja betartani az alapszabályzatot, akkor ő is erélyesebben lépett fel, így fajult el odáig a dolog, hogy kizárták a pártból. Elmondása szerint az elmúlt két hónap alatt nagyon sokan mondták, hogy másképp kell megoldani a székelyudvarhelyi ügyet. A megoldás a tisztújító választás kellett volna legyen. Amikor a tagság egy része látta, hogy ez nem fog megtörténni, „többen kifejezték az undorukat” és a szándékukat, hogy elhagyják a pártot. Elmondtam három nappal ezelőtt, azaz kedden, megyei küldöttgyűlést tartottak Gyimesközéplokon, ahol két táborra szakadtak. A Mezei János országos elnökkel tartók elhagyták a termet, a többiek maradtak, hogy megoldást találjanak a jövőre nézve.
– Nagyon valószínű, hogy sokan el fogják majd hagyni a pártot, olyanok is, akik tisztséget viselnek. A tagok jelentős része megundorodott ettől a helyzettől, azt mondják, hogy nekik ebből több nem kell. A legszomorúbb az, ha arra gondolok, hogy mi lesz az egyszerű emberrel, a szavazópolgárral, aki arra számított, hogy sikerül alternatívát felépíteni az RMDSZ-szel szemben? Hiszen a pluralizmus nem rossz dolog. Ezek az emberek valószínűleg azt mondják, hogy nekik a politikából, pártokból elegük van és nem fognak elmenni szavazni. Azt hiszem, ez a legnagyobb problémánk – nyilatkozta lapunknak Rákossy Botond.
Kérdésünkre, hogy ha tömegessé válnak a kilépések az MPP-ből, elképzelhetőnek tartja-e, hogy új pártot alapítanak, úgy nyilatkozott: korai még erről beszélni. Kifejtette: ez nem hiányzik azoknak a párttagoknak sem, akik megundorodtak a pártpolitikától, és nem hiszi, hogy a lakosságnak is szüksége lenne egy új pártra. Hozzáfűzte: igaz, hogy hangzottak el olyan javaslatok, hogy pártot kellene alapítani, de továbbra is úgy véli, még korai erről beszélni.
– A hozzám hasonlóan gondolkodókkal valószínűleg el fogunk még beszélgetni és hozunk egy döntést, viszont a jövő évi választás mindenképpen kompromittálva van, szerintem – nyilatkozta a Hargita Népének Rákossy Botond.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb