Duális képzés: a diákok komolyságában bíznak Ditróban

Kizárólag csapatmunkával lehet eredmény

1 188

Olvashattak már lapunkban a duális képzés Hargita megyei tapasztalatairól, annak nehézségeiről, illetve a projektekbe fektetett energiáról és reményekről. Az új tanévtől a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolában is elindították a duális képzés programot, amelyben két szakon húsz diák vesz részt. Hadâmbu Cristina iskolaigazgató lapunk érdeklődésére megjegyezte, mindenképp a duális képzésben látják a tanintézmény jövőjét, az indítás pedig pozitívnak mondható, ugyanis a programban részt vevő cégek mindegyike nyitott a kezdeményezés iránt.

Puskás Tivadar Szakközépiskola. Bíznak a duális képzésben Fotók: Kertész László

A duális képzés Németországból indított oktatásszervezési forma, amely Nyugat-Európában beválni látszik: a hagyományos értelemben vett szakoktatással szemben, itt a helyi cégek bonyolítják le a programban részt vevő diákok gyakorlati képzését. A cégek több kötelezettségnek is eleget kell tegyenek, hisz egyrészt nekik kell biztosítaniuk a szakoktatót, másrészt havonta 200 lejes ösztöndíjat kell juttassanak a náluk tanuló diákoknak. A hároméves képzés két év középiskolai oktatásnak felel meg, befejeztével pedig a diák – tizenegyedik osztálytól folytatva tanulmányait – amennyiben szeretne, le is érettségizhet.

Ez lehet a járható út a ditrói középiskolának
Igencsak lecsökkent a diáklétszám a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolában, a tanintézményben pedig igazgatóváltás is volt. A tanintézmény új vezetője, Hadâmbu Cristina lapunknak azt mondta, tavaly októberben merült fel a duális képzés elindításának gondolata, a cél pedig egyértelműen az volt, hogy jó szakembereket képezzenek az iskolában.
– Kijelentettük, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk azoknak a gyermekeknek a képzésére, akik lehet, hogy tanulásban nem a legkimagaslóbbak, viszont biztosan jó szakember válna belőlük. Úgy hiszem, nagyobb figyelmet érdemelnének azok a diákok, akik manapság szakmát akarnak tanulni, mivel egyre ritkább ez a jelenség – részletezte az iskolaigazgató, hozzátéve: tisztában vannak vele, hogy a térségben újszerű kezdeményezésről van szó, éppen ezért – főleg az elején – türelmet igényel, de bíznak benne, hogy sikeres lesz a program Ditróban.
Két szakon, húsz gyermekkel indították a képzést, így tízen az erdészet, ugyanennyien pedig a cukrász–pék szakon tanulnak. Hadâmbu Cristina rámutatott, harmadikként öntő szakmunkás profilt akartak indítani, ez a csekély érdeklődés miatt nem sikerült, azonban nem mondtak le róla, a következő tanévben ismét megpróbálják.
Négy cég kapcsolódott be a ditrói duális szakképzésbe: a gyergyószentmiklósi Fapicom Kft., a Ditrói Pékség, a helyi közbirtokosság, illetve a gyergyóremetei End-Ibo csokoládégyár. Első évben az általános tanórákon együtt vannak a diákok, kizárólag a szakórákat tartják külön, ebben az időszakban pedig az említett cégekhez is kevesebbet járnak. Az igazgató megjegyezte: második és harmadik évben sokkal többet lesznek a cégeknél, akkor a gyakorlati képzés is intenzívebb lesz.
– Nagyon örülünk a cégvezetők hozzáállásának, akik rendkívül nyitottak voltak az új kezdeményezés iránt – tette hozzá, megjegyezve: úgy tűnik, hogy a gyermekek és a szülők is megértették a duális képzés hasznosságát, ami szintén örömteli.
A szaktantárgyak oktatói is bíznak a program sikerében, azonban reálisan nézve a helyzetet, ők is tisztában vannak vele, hogy egy hosszú út kezdetét tapossák Ditróban. Miklós Zsuzsanna – aki a cukrász–pék szakon oktatja a szaktantárgyakat – lapunknak azt mondta, a gyermekek hozzáállása teljesen olyan, mint általánosan a kilencedikesek viszonyulása az iskolához: vannak szegmensek, amelyek iránt nagyobb érdeklődést mutatnak, és természetesen olyanok is, amelyeket kevésbé tartanak érdekesnek. Hozzáfűzte, ennek ellenére a diákok belátják a program hasznosságát, és ugyanezt emelte ki kollégája, Farkas Attila is, aki az erdészeti szakon igyekszik új információkkal szolgálni a nebulóknak.
– Igazából a mi felelősségünk, hogy felkeltsük az érdeklődésüket – hangsúlyozta Farkas, mondván, olyan gyermek is van, aki a természet szeretetével indokolja a szakválasztást, egy másik példa pedig az, amikor a családban van erdész, a fiatal pedig ezt a pályát igyekszik követni. Véleménye szerint bármelyik eset álljon fenn, a tanár feladata, hogy egyengesse az adott szak ösvényén a gyermekeket. Az erdészeti szakon egyébként az alapokat tanulják meg az első évben, a fafajták ismeretétől kezdve a talajtanon át egészen az erdő különböző melléktermékeinek megismeréséig.

Hiánypótló szakmákat tanulnak
Mint megtudtuk, a tíz erdésztanonc gyakorlati képzését a helyi közbirtokosság bonyolítja le saját cégén keresztül, így utunk azonnal az intézményhez vezetett, ahol Kovács Árpád András elnök állt rendelkezésünkre.
– Mindannyian tudjuk, hogy – a fiatalok elképzeléseivel ellentétben – nem lehet mindenkiből vezérigazgató. Ha reálisan nézzük a jövőt, akkor szakemberekre van szükségünk – indokolta a duális szakképzés elindításának hasznosságát, majd hozzátette: az erdészeti oktatást javasolták, mivel létezik ugyan a megyében, viszont sokkal egyszerűbb lenne, ha helyben tanulhatnának a szakma iránt érdeklődő gyermekek. A közbirtokosság elnöke azt is kifejtette, hogy hiánypótló szakmáról van szó, példaként pedig azt a helyzetet vázolta fel, amikor hónapok telnek el, míg valaki egyáltalán érdeklődik az erdészetnél meghirdetett állás iránt.

Kovács Árpád András. A közbirtokosság is benne van a programban

Az uniós forrásokból létrehozott Erdő Háza tematikus központban is tartanának elméleti szakórákat, majd természetesen az igazi terepen, az erdőn is sokat tanulhatnak a szakmáról a gyermekek. Kovács Árpád András hangsúlyozta, egyértelmű, hogy az összes diáknak nem tud majd a ditrói közbirtokosság munkahelyet teremteni, véleménye szerint azonban a szakképzett fiatalok biztosan megtalálják a helyüket.
– Természetesen, komoly jövőt látok a képzésben, az eredményességhez viszont minden résztvevő jó partnernek kell bizonyuljon – emelte ki.

Az Erdő Házában is elméleti órákat tartanak. Fontos szempont

Szakmatanulás után a volán mögé
A helyi önkormányzat éppen ilyen jó partner kíván lenni a képzésben, Puskás Elemér polgármester kijelentette: a gondolat megszületése óta, első perctől kiálltak az iskolavezető elképzelései mellett. Mint mondta, a procedurális folyamatokat követően az akkreditálás következett, amelynek költségeit magára vállalta az önkormányzat.
– Az elsődleges cél, hogy olyan gyermekeket oktassunk, akik szakmát akarnak tanulni, ugyanakkor, ami szintén nagyon fontos, nem külföldön kívánnak boldogulni – fogalmazott, majd hozzátette: az anyagi támogatást azzal is megpótolná a településvezetés, hogy miután a diákok elvégzik az iskolát, az önkormányzat kifizetné a B kategóriás hajtási engedély megszerzésére irányuló tanulmányaikat. A polgármester kiemelte, ennek feltételei lesznek, amelyek között bizonyára a szakma elsajátítása iránt tanúsított komoly hozzáállás, és az itthon maradás is szerepel majd.
– Ajándékba kapják ezt a községtől, azonban mi a komoly embereket szeretnénk támogatni. A cégek bizonyára alkalmazni kívánják majd ezeket a fiatalokat, minket pedig az vezérel, hogy találják meg, és hajtsanak a céljuk felé – mondta Puskás Elemér, majd hozzátette: az is a tervek között szerepel, hogy különböző fórumokat tartsanak a fiataloknak.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek