Drasztikus lépésre szánták el magukat: Nem indulnak az olimpián

6

Amennyiben idén megrendezik a nyári olimpiát és paralimpiát, a két eseményre Kanada és Ausztrália nem küldene sportolókat. A két ország olimpiai bizottsága a drasztikus lépést sportolóik egészségének védelmébe hozták meg, ugyanakkor szorgalmazzák a tokiói játékok egy évvel való halasztását.

Amennyiben idén mégis megtartják a Nyári Olimpiai Játékokat, azon biztosan nem lesznek jelen a kanadai sportolók

Drasztikus döntést hozott a kanadai, valamint az ausztrál olimpiai és a paralimpiai bizottság: amennyiben idén mégis megtartanák a tokiói Nyári Olimpiai Játékokat és a paralimpiát, úgy erre a „juharlevelesek” nélkül kerülne sor. A kanadaiak ugyanakkor arra kérték a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), halassza el idénről a tokiói ötkarikás játékokat.
A kanadai olimpiai bizottság és paralimpiai bizottság a koronavírussal kapcsolatos kockázatokra hivatkozva hozta meg döntést, amelyet támogattak a sportági bizottságaik, nemzeti sportszövetségeik és a kanadai kormány is. „Miközben elismerjük, mennyire összetett dolog a halasztás, semmi sem fontosabb, mint a világ és a sportolóink egészsége és biztonsága. Ez nemcsak az atlétáink egészségéről szól. Ez a közegészségről szól” – áll a két kanadai olimpiai bizottság közös közleményében. Hozzáteszik, hogy a koronavírus-fenyegetettség és a kockázatok egy nem biztonságos környezetet teremt a sportolóknak, a családjaiknak és a szélesebb kanadai közösségnek. „Egy globális egészségügyi krízisben vagyunk, ami sokkal fontosabb, mint a sport” – közölték órákkal azután, hogy a NOB bejelentette: jelenleg nincs napirenden a halasztás, de négy héten belül döntenek majd.
Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOB) tegnapi ülésén döntött úgy, hogy nem vesznek részt az idei tokiói olimpián a koronavírus-járvány miatt, és arra biztatja atlétáit, hogy úgy készüljenek, mintha a játékokat egy évvel elhalasztották volna. Matt Carroll az AOB főtitkára szerint anélkül döntöttek, hogy megvárta volna, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tanácsát az ügyben.
Az utóbbi napokban egyre több sportoló és szervezet is arra hívta fel a figyelmet, nem biztos, hogy jó ötlet megrendezni idén a nyári olimpiát Tokióban. Max Hartung, a németek világ- és Európa-bajnok vívója azt mondta, ha lesz is olimpia, ő bojkottálja azt. Hartung arra kérte a NOB-ot, hogy a sportolókat is vonják be a párbeszédbe, s halasszák el az ötkarikás játékokat. A 30 éves vívó – aki korábban már két olimpián is szerepelt – elmondta, ha meg is rendezik az olimpiát, ő bojkottálni fogja azt és el sem utazik Tokióba. „Most kellett döntenünk az Ausztráliában és a világ más pontjain jelenleg uralkodó helyzet miatt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont még dolgozik a végleges döntésén” – idézi a Reuters az AOB főtitkárát.
Tegnap egyébként a japán miniszterelnök, Abe Sinzo először említette azt a lehetőséget, hogy „elképzelhető a játékok elhalasztása, ha nem lehet teljes egészében megtartani” a koronavírus-járvány miatt.
A szerb, a szlovén és a horvát olimpiai bizottság is az olimpia elhalasztását kéri a koronavírus-járvány terjedése miatt, hozzájuk csatlakozott az Amerikai Atlétikai Szövetség, amely az Egyesült Államok olimpiai bizottságán (USOPC) keresztül fordult a NOB-hoz a játékok halasztásáért.

Kivárnak
Vasárnap késő este A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága videokonferenciát tartott, amely után a tagok bejelentették: négy héten belül hoznak döntést a tokiói játékok sorsáról. A videokonferenciát követő bejelentésben a NOB tagjai először beszéltek arról, hogy ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszik a játékok esetleges elhalasztását is.
A NOB-elnök Thomas Bach azt mondta, hogy jelenleg nincs napirenden az olimpia elhalasztása, hiába kéri azt egyre több szervezet és sportoló. „Nem határoztunk meg egy új időpontot az olimpiának, mert bizonytalanok jelenleg a kimenetelek, mindkét irányba elmozdulhatnak: a javulás felé, ahogy több országnál is látjuk, a komoly eszközök bevetését, vagy a romlás felé, ahogy azt szintén több országban látjuk” – írta Bach egy sportolóknak címzett levélben.
Bach azt mondta, nagyon sok problémát jelentene az olimpia halasztása, többek között át kéne alakítani 33 sportág versenynaptárát, és a több millió lefoglalt vendégéjszakát is nehéz kezelni, valamint a létesítményekkel is gond lehet.
A jövő nyár nagy része foglalt, többek között akkor rendezik a világjárvány miatt egy évvel későbbre tolt labdarúgó Európa-bajnokságot és a dél-amerikai kontinensviadalt, a Copa Americát június 11. és július 11. között, akkor lesz az úszó-világbajnokság Fukuokában július 16. és augusztus 1. között, az atlétikai világbajnokság Eugene-ban augusztus 6-tól 15-ig, ezért csak 2021 késő nyarán vagy őszén lehetne az olimpia, esetleg 2022 nyarán.
A NOB-elnök elismerte, több forgatókönyvet készítenek majd a tokiói olimpia szervezőbizottságával, a japán hatóságokkal és az országok olimpiai bizottságaival közösen.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek