szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

dráMa, mai témákkal

Jövő hétfőn rajtol a dráMa kortárs színházi találkozó tizenegyedik kiadása Székely­udvarhelyen. Több változtatást vezetett be a szervezőcsapat, amely felfrissíti, izgalmasabbá teszi a programot, a szervezők igyekeznek fesztiváljelleget adni a rendezvénynek. Előtérben a néző – ezzel a mottóval indítják a színházi hetet.

Mi vár ránk a színházban a jövő héten? Előre elmondták

Szimbolikusan is és gyakorlatban is előtérbe kerül a néző, hiszen az újszerű, „nézőbarát” eseményeknek gyakran ad majd helyszínt a színházi előtér. A részleteket kedden reggel ugyanitt ismertette Nagy Pál, a Tomcsa Sándor színház igazgatója, Dunkler Réka, a PR-osztály munkatársa és Dálnoky Réka koordinátor.

Színes a kínálat
Hat magyar és négy román kortárs darabot vonultat fel a dráMa, Udvarhelyre jön egy-egy előadással a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Temesvárról, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház, a kisjenői Caragiale Nemzeti Színház, a Szigligeti Színház Nagyváradról, a Matei Vișniec Városi Színház Suceaváról, a Yorick Stúdió Marosvásárhelyről, a Váróterem Projekt Kolozsvárról és a Csíki Játékszín. A vendéglátó, szervező Tomcsa Sándor Színház két bemutatóval erősíti a programot, az egyik Hatházi András: Kovács János meghal című drámája Zakariás Zalán rendezésében, a másik pedig egy felnőtteknek (is) szóló bábjáték, a Békakirálykisasszony. Mint a szervezők elmondták: kivétel nélkül mindegyik darab aktuális közéleti témákat feszeget.

Villámrandi színészekkel
Izgalmasnak ígérkező ötletekkel bombázzák majd a nyitott nézőket, felnőtteket, fiatalokat a dráMa idején. Például azt a 20 bérletest, aki valószínűleg majdnem mindegyik előadást megtekinti, felkérik, hogy bizonyos kritériumok alapján rangsorolja a látott darabokat. Lesz egy olyan felület is, ahová bárki írhat egy rövid véleményt, megjegyzést, jelzőt a látottakról. Két nézőbarát workshopon is részt lehet venni, az egyik abba enged betekintést, hogy hogyan értelmez a színházi szakember egy előadást, a másik a kortárs színház világát viszi közelebb az érdeklődőkhöz. A közönségtalálkozók sem lesznek szokványosak: villámrandira lehet leülni egy-egy alkotóval, vagy lehetőség lesz bejárni egy-egy produkció díszleteit, megismerkedni az apró trükkökkel, nézőként egyébként nem látható „színházi praktikákkal”. Kolozsvári, marosvásárhelyi diákok jelentkezhettek egy másik workshopra, ahová három neves román színikritikust is meghívtak, az öt fiatal feladata formabontó, emészthető módon alkossanak kritikát egy-egy produkcióról. Hagyományos programpontja a dráMának a találkozás egy alkotóval, azaz a T.E.A, lesz kiállítás is, és pénteken jelentkezik a Színházunk Éjszakája nevet viselő eseménysor, sok meglepetéssel, különlegességgel és koncerttel. Magát a dráMa kortárs színházi találkozót mindig a magyar dráma napja köré szervezik, idén ez a nap, azaz szeptember 21-e teszi fel a koronát a hatnapos rendezvényre.

Nehogy lemaradjunk
Saját költségvetésből nem lenne képes a színház egy ilyen volumenű majdnem egyhetes rendezvény megvalósítására, de nyertes pályázatoknak, hazai és anyaországi támogatóknak (Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, kulturális minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány) köszönhetően sikerült megvalósítani azt, amit elképzeltek – hangzott el a sajtótájékoztatón. A dráMáról tájékozódni lehet a színház honlapjáról, a Facebookról, a TomcsApp alkalmazásból, a jegyeket érdemes mihamarabb beszerezni, mert – mint már megszokhattok – a kortárs drámaírók és rendezők a nagytermi előadások helyett sokkal inkább preferálják az intimebb, stúdiótérben zajló történeteket, ezért a helyek száma eléggé korlátozott.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb