2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Drágult a szemétdíj Gyergyószentmiklóson

Soros havi ülését tartotta csütörtökön a gyergyó­szent­miklósi önkormányzat képviselő-testülete, ahol többek között az áfa­csökkentés következtében módosítottak szolgáltatási díjakat és módosították a helyi tanács szervezési és működési szabályzatát. Az ülés ezúttal sem zajlott konfliktusmentesen, a nézeteltérés kiváltó oka ismételten a magánfelvétel készítésének kérdése volt.

Tanácsülés. Számos kérdésben döntöttek Fotó: Kertész László

Korábbi, januári soros ülésén a gyergyószentmiklósi tanácstestület arról vitatkozott, hogy Bajkó László, a Szabad Emberek Pártjának (POL) képviselője készíthet-e saját felvételt a tanácsülésről, vagy sem. A képviselők java része nem értett egyet Bajkó elképzelésével, és ez a csütörtöki ülésen sem volt másképp – a képviselőtársak többsége továbbra sem támogatta a törekvést.
A napirendi pontok között egyébként a helyi tanács szervezési és működési szabályzatának módosítása is szerepelt, amely kimondja: csak az készítsen felvételt az ülésekről, aki erre hivatott. Nagy Zoltán polgármester egyéni ambíciónak nevezte Bajkó László törekvését, majd rámutatott: az ülések továbbra is bárki számára nyilvánosak, sőt költségvetés függvényében a felvételek helyi médiában való sugárzása is lehetséges.
Az országos áfacsökkentés kö­vetkeztében, szolgáltatások díjának módosításáról fogadtak el tervezeteket a tanácsosok. Ennek értelmében a szennyvízcsatorna közszolgáltatás és a hőenergia ára, ugyanakkor a köztisztasági szolgáltatás díjainak módosításáról is döntöttek. Utóbbi esetében nem csökkenésről, hanem áremelésről beszélhetünk: az eddigi 5,4 lej helyett, ezentúl 6,91 lejes díjat fizetnek a gyergyószentmiklósiak. Elhangzott, az új környezetvédelmi szabályozásoknak köszönhetően idéntől minden településen kötelezővé tettek egy új illetéket, amely kimondja: tonnánként 80 lejt kell fizetni minden olyan háztartási hulladékra, amelyet hivatalosan működő lerakóhoz visznek tárolásra. Elhangzott, ez az összeg jövőre 120 lej lehet, Nagy Zoltán polgármester mindezt amolyan szankcióként értelmezte, amely az egész országot sújtja. A szolgáltató jelen lévő képviselője a szelektív hulladékgyűjtést nevezte járható útnak, és ugyanerre hívta fel a figyelmet a polgármester is, mondván, a kevesebb emelt díj érdekében ösztönözni kell a szelektív hulladékgyűjtést.
Az ülésen határozattervezetet fogadtak el egy saját üzemanyag-fogyasztási normát illetően, emellett a város közterületén árut szállító járművekre vonatkozóan naprakész szabályzat elfogadásáról hoztak döntést.
A napirendi pontok között a Csodavilág Napközi kormányfinanszírozásból való felújítása is szerepelt, pontosabban a megyei építésügyi szakhatóság kérésére új szakvéleményt hoztak létre, amely szintén új kiegészítő munkálatok megtervezését igényelte. Ezeket a módosításokat fogadta el a testület.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb