Drágul a szemétszállítási díj: Támogatják a nagycsaládokat

26

Többet kell fizetni januártól a szemétszállításért Gyergyó­szent­miklóson – erről döntött legutóbbi ülésén a helyi tanács. A nagycsaládok támogatásáról szóló határozattervezetet is megszavazták.

Nemrég új hulladékgazdálkodási szabályzatot fogadott el a gyergyó­szent­miklósi önkormányzat, melynek célja, hogy minél több lakost a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözzön. A csütörtöki tanácsülésen ismét a szemetet illetően került napirendre egy határozattervezet, a szállítás díjának emelését fogadták el. Januártól a jelenlegi 6,77 lej helyett közel 1 lejjel többet, 7,64 lejt kell fizetniük a magánszemélyeknek havonta a szemétszállításért. A jogi személyek 116,06 lejt kell majd fizessenek köbméterenként. A magánházakban élők kérhetnek egy újabb zsákot, ha nem fér az összegyűlt szemét a 120 literes zsákban, ez esetben további 7,46 lejjel emelkedik fizetnivalójuk. A zöld hulladék számára is kérhetnek zsákot, a már említett áron. Nagy Zoltán polgármester a tanácsülésen elmondta, nemsokára elkezdődik a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit népszerűsítő kampány, a cél pedig a tudatos, felelős hulladékgazdálkodás alapjainak megteremtése. Ha minél többen gyűjtik külön zsákokba az újrahasznosítható hulladékot, csökkenhet a szemétszállítás díja.
A tanácsosok asztalára került az a tervezet is, mely a nagycsaládosok támogatására vonatkozik, s meg is szavazták. A javaslat nem kínál nagy értékű kedvezményeket, viszont jelentősen megkönnyíti a nagycsaláÜdok számára, hogy a helyi kulturális és sportrendezvényeken részt vehessenek. Minden helyi önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézménynél fél áras kedvezményeket tesz lehetővé, például kedvezményesen mehetnek színházba, múzeumba, a művelődési központ rendezvényeire vagy korcsolyázni. Azon családok vehetik igénybe a kedvezményt, ahol legalább három gyereket nevelnek, a szülők munkaviszonnyal rendelkeznek és a gyerekeknek nincs húsznál több igazolatlan hiányzásuk. A polgármesteri hivatal egy kártyát ad majd azoknak, akik élni szeretnének a lehetőséggel s ezt kérésben jelzik, a kártya felmutatásával igénybe vehetik a kedvezményeket a jogosultak.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek