Dragnea tagadja, az RMDSZ nem támogatná

Büntető törvénykönyvek

91

Kizárt, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadják el a büntető törvénykönyveket – jelentette ki tegnap Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Ezt az RMDSZ sem támogatná – szögezte le Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Dragneát a parlamentnél újságíróknak kifejtette: nem ő beszélt sürgősségi kormányrendeletről, hanem az újságírók. Ennek a lehetőségét határozottan kizárta. Dragnea kifejtette, a PSD országos végrehajtó bizottságának pénteki ülésén arról volt szó, hogy fel kell gyorsítani a kérdéses törvénytervezet elfogadását, mert ez nagyon elhúzódótt.
„Nem támogattuk azt sem, amikor a Cioloş-kormány adott ki sürgősségi rendeletet a büntetőeljárási törvénykönyvre és a büntető törvénykönyvre, nem támogattuk 2017-ben sem, amikor a 13-as rendeletet adták ki, és most sem támogatjuk. Parlamenti vitára és parlamenti szavazásra van szükség, nem sürgősségi kormányrendeletre” – fejtetteki Kelemen Hunor a parlamentben.
Hozzátette, jónak tartja, hogy lehetőség van az alkotmánybíróságtól normakontrollt kérni, mint ahogy azt is jónak tartja, hogy az államfőnek módjában áll egy tervezetet visszaküldeni a parlament elé újbóli megfontolásra. A parlamenti többségnek számolnia kell azzal, hogy az ellenzék vagy mások élni fognak ezekkel az alkotmányos eszközökkel, de ez még nem ok arra, hogy ne a parlamentben vitassanak meg és szavazzanak meg egy törvénytervezetet – mondta Kelemen Hunor.
Az RMDSZ két frakciója egyébként várhatóan holnap reggel dönt arról, hogy támogatják-e vagy sem a Dăncilă-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt – közölte Porcsalmi Bálint ügyvezető.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) múlt héten bizalmatlansági indítványt terjesztett be a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen. A Szükséghelyzetben az ország: le kell váltani a Dragnea-Dăncilă-kormányt című indítványt 152 törvényhozó látta el kézjegyével. Az indítványt szerdán megvitatják és szavaznak róla.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.