Dragnea megüzente: nem ez a téma!

198

Burkoltan lehülyézte tegnap Liviu Dragnea háttérkormányfő az MCV-jelentésben Romániát elmarasztaló Európai Bizottságot, valamint a román kormányt és parlamentet ugyancsak elmarasztaló Európai Parlamentet.
Az EB – az országon belül és kívül is agyonvitatott romániai igazságügyi törvénymódosításokat figyelemmel követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében tett – jelentésében felkérte Romániát, hogy azonnal függessze fel a vitatott módosított igazságügyi törvények alkalmazását. Az EP pedig elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely szerint a román kormány és a parlament súlyosan csorbítja a jogállamiságot. 473 képviselő osztja ezt a véleményt (71,2%), 151-en szavaztak ellene és 40-en tartózkodtak.
Dragnea a pártja állandó bizottságának tegnapi ülését követően azonban lecsitította a kedélyeket. Kifejtette: ezek a mindenféle jelentések csupán kofalármák, Románia számára nem ezek jelentik a nagy témákat. Hanem az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra, a mezőgazdaság, a gazdasági fejlődés, a nagyobb jövedelmek biztosítása.
Orbán Viktor „harcmodorához” edződött magyarokként már-már felnézhetnénk a PSD pártelnökére, mert viszontláthatjuk azt a retorikát, miszerint az számít, ami házon belül számít. Sokunk számára rokonszenves lehet ez a fajta magatartás, csakhogy Dragnea felsorolásából vagy a naivitás sugárzik, vagy pedig az alkalmatlanság. Mert a számunkra fontos dolgokban számunkra fontos eredményeket érünk el, főleg, ha egy egész államapparátus dolgozik érte. És szó se róla, vannak jelentős megvalósítások például az egészségügy, a gazdasági fejlődés vagy a nagyobb jövedelmek terén, de számtalan gazdasági elemző szerint félő, hogy akkora árat fizetünk ezekért az eredményekért, amelyek tükrében mindezek már nem is tűnnek annyira vitézi tetteknek… Az oktatás megreformálása lassan havi rutinfeladattá válik felelőtlen kísérletezésekkel – éppen felkészülhetünk a visszatérő Ecaterina Andronescu újabb elképzeléseire –, a román infrastruktúra fejlesztése pedig már-már ihletet ad hollywoodi fantasztikusfilm-rendezőknek.
Hétfőn cinikus hangvételű facebookos „búcsúbejegyzéssel” lemondott az Agerpres hírügynökség vezérigazgatója is, ami ilyen magas polcokon igencsak aggasztó manőver… Brüsszel a sajtószabadságot is firtatta, a lemondott Agerpres-vezető pedig egyebek mellett erre is tett utalást bejegyzésében. De ez sem téma Romániában, mert a témát Dragnea diktálja, és a felsorolásában ez nem szerepel.
Azt hiszem, nagy szerencséje van Romániának, hogy az Európa Tanács soros elnökségét csak jövő január 1-jétől tölti be. Így legalább már túl lesz a centenáriumi ünnepségeken, és kevésbé lesz feltűnő Európa és a világ számára, hogy mennyire csóré fenékkel hórázik ez az ország.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek