Dragnea és Tudose újabb csörtéjének tárgya

77

A belügyminiszter javaslatát elhárítva nem váltotta le a román rendőrség főnökét Mihai Tudose kormányfő, aki a kabinet tegnapi ülésén elismeréssel beszélt a miniszter által bírált rendőrség teljesítményéről.

Bogdan Despescu rendőrparancsnok menesztését kedden kezdeményezte a kormányfőnél Carmen Dan belügyminiszter, miután kiderült, hogy a rendőrségnél dolgozik a napok óta keresett és hétfőn őrizetbe vett pedofil férfi, Eugen Stan, aki múlt héten egy felvonóban szexuálisan bántalmazott két gyereket.
A román rendőrség államtitkári rangú parancsnokát a miniszterelnök nevezi ki és válthatja le a belügyi tárcavezető javaslatára. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének bizalmasaként ismert Carmen Dan azonban a jelek szerint nem tájékoztatta szándékáról a kormányfőt. Tudose a közte és a pártvezető között egyre mélyülő konfliktus újabb jelét adta azzal, hogy felülbírálta a miniszter döntését.
Carmen Dan kedden a rendőrségi vezetőket hibáztatta amiatt, hogy egy szexuális bűncselekményekkel korábban is gyanúsított férfi évek óta aktív rendőr maradhatott, ügyeit szerinte eltussolták. A belügyminiszter szerint a rendőrség csak úgy tudja visszaszerezni a társadalom bizalmát, ha a legmagasabb szinten vállalja hibáiért a felelősséget.
Ezzel szemben Tudose a kormányülés nyilvános részén jó teljesítménynek nevezte, hogy a rendőrség két nap alatt elfogta a gyanúsítottat, akire egyébként korábbi bűncselekményei egy részét is rábizonyították. A kormányfő közölte: egy hetet adott a rendőrparancsnoknak arra, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket.
A kormányfő és Liviu Dragnea PSD-elnök közötti egyre nyilvánvalóbb szembenállás ügyében a párt január 29-ére tervezett végrehajtó bizottsági ülése hozhat döntést.

[box type=”shadow” ]A legfőbb ügyészségen folytatják

Az Agerpres hírügynökség értesülései szerint a legfőbb ügyészség vette át a bukaresti törvényszéki ügyészségtől a pedofíliával gyanúsított rendőr, Eugen Stan ügyét. A bukaresti hatodik kerületi bíróság kedden harmincnapos letartóztatási parancsot állított ki Eugen Stan nevére, akit azzal gyanúsítanak, hogy az említett kerület egyik tömbházának liftjében és lépcsőfordulójában január 5-én szexuálisan bántalmazott két gyermeket.[/box]

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek