Dragnea a PSD ideiglenes elnöke

97

Liviu Dragneát választották tegnap a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé a párt vezetőszerve, a Politikai Végre­hajtó Bizottság (CEx) tagjai. Drag­nea a párt élén a korrupciós vizsgálat miatt lemondott Victor Pon­tát váltja: elnöki megbízatása a párt következő kongresszusáig szól.

[dropcap]L[/dropcap]iviu Dragnea vezeti a novemberi kongresszus összehívásáig a Szociáldemokrata Pártot (PSD) – döntött tegnap a szervezet Politikai Végrehajtó Bizottsága. Dragnea a PSD élén Victor Pontát váltja. Victor Ponta a DNA vele szembe folytatott kivizsgálása, illetve megvádolása okán váratlanul és előzetes egyeztetés nélkül július 12-én közösségi oldalán jelentette be, visszavonul a pártelnöki tisztség ellátásától. Hangsúlyozta: nem lemondásról van szó. Bejelentéséhez hozzáfűzte: gesztusával az ellene folyó eljárás okán szeretné elkerülni, hogy pártjára is rossz fény vetődjön, másrész majd a jövő dönti el, hogy a majdani kongresszuson indul-e jelöltként a pártelnöki tisztség újra megszerzéséért. Távozásakor – ideiglenes jelleggel – utódjaként Rovana Plumbot, a párt országos tanácsának elnökét nevesítette, de a tulajdonképpeni döntés a Politikai Végrehajtó Bizottság hatáskörébe tartozik. Kedd délelőtt még biztos befutóként szerepelt az egyetlen jelölt, Rovana Plumb, de a déli órákban megerősítést nyert: a párt ideiglenes elnöki székéért vívott versenybe Liviu Dragnea, a PSD és a kormány egykori második embere is beszáll. Dragnea időközben lemondott miniszteri funkciójáról és pátbeli tisztségéről egy ellene meghozott, de meg is fellebbezett bírói ítélet okán. A tegnapi zárt ülésről kiszivárgott értesülések szerint a szavazást nem várt viták előzték meg. Az ideiglenes elnöki tisztségre javasolták Ecaterina Andronescu szenátort is, aki viszont elhárította a jelölést. A több mint három és fél órát tartó ülés végét Victor Ponta nem várta meg: a szavazás megkezdésének pillanatában halaszthatatlan kormányfői teendőire hivatkozva eltávozott, anélkül hogy szavazott volna. Állítólag ő szívesebben látta volna a pártelnöki tisztségbe Rovana Plumbot. Végül is a szavazatok megszámlálása után eldőlt: a párt ideiglenes elnöki funkcióját – a csúcsvezetés vidéki tagjainak támogatásának köszönhetően – Liviu Dragnea tölti be. A párt rendkívüli kongresszusát novemberben tartják, a párt majdani elnökét ezen választják meg.
Érdekességként: ha Rovana Plumb került volna a pártelnöki funkcióba, akkor egy fura és ellentmondásos helyzet is kialakulhatott volna: pártvonalon főnöke lett volna Victor Pontának, de miniszterként a kormányfő beosztottja.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.