Drágább lesz, de jobban megéri – Székelyudvarhely csatlakozott a Hargita Vízhez

213

Április elsejétől a Harvíz Rt. szolgáltat Székelyudvarhelyen is: a város víz- és szennyvízszolgáltatásáról szóló átadási-átvételi egyezményt tegnap, március 22-én, a víz világnapján írta alá Gálfi Árpád polgármester és Ráduly Róbert Kálmán, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke. Jövő hónaptól 10 banival emelkedik a vízdíj, de néhány éven belül felújítják a város vízhálózatát – ígérte a közműszolgáltató vezetősége.

Gálfi Árpád és Ráduly Róbert Kálmán. Egyenrangú partnerek, politikától mentesen Fotó: Lőrincz Csaba

Tizenhárom év után kivonul a debreceni Aqua Nova Hargita Kft. Székely­ud­var­hely­ről. A szolgáltatást április 1-jétől a Harvíz Rt. veszi át – az erre vonatkozó dokumentumot tegnap az udvarhelyi városháza tanácstermében szó szerint is megpecsételte Gálfi Árpád polgármester és a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke, Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán.
A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen jelen voltak a Harvíz Rt. képviselői és bemutatkozott az udvarhelyi munkapont igazgatója, Izsák Attila Levente is.
Elöljáróban Gálfi megköszönte az Aqua Nova Hargita Kft.-nek az eddigi tevékenységét és hangsúlyozta: a váltás nem önkényes lépés volt, hanem a 2016 novemberétől hatályos 225-ös törvény tette szükségessé, aminek értelmében a közszolgáltatást nem lehet közvetítő cégen keresztül kiszerződni. A városvezető által nehéznek minősített döntés meghozatalában ugyanakkor az is közrejátszott, hogy az Aqua Nova Hargita Kft. nem tudott garanciát vállalni arra, hogy eurómilliókat fektet a városi vízhálózat fejlesztésébe, viszont a Harvíz Rt.-hez való „utolsó percekben történt társulás” célja, legnagyobb előnye, hogy az elkövetkező években uniós pályázati pénzekből fejleszthetik a rendszert.
– Fontos lépés ez nemcsak a város, hanem a térség jövőjének tekintetében is – fogalmazott Gálfi, aki méltányolta azt is, hogy megegyezés született arról is, hogy az Aqua Nova volt munkatársai nem kerülnek az utcára: az új szolgáltatónál megtarthatják állásukat.

Térségi központ lesz Udvarhely
– Nem vagyunk betolakodók, mi azért jöttünk, mert hívtak – szögezte le Ráduly Róbert Kálmán, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület elnöke, aki úgy vélekedett: nem véletlen, hogy éppen a víz világnapján nyújt kezet egymásnak egyenrangú partnerként egy teljesen politikamentes, jelentős gazdasági projektben való regionális együttműködésben Csík­szereda és Székelyudvarhely.
– Az, aki az elmúlt években nyitott szemmel járt, láthatta, hogy merőben külön utakon jártunk. Amíg Csíkszereda saját hatáskörben tartotta a közműszolgáltatásokat, addig Székelyudvarhely ezeket jó vagy rossz érzékkel kiszervezte. Tény, hogy ha a vízhálózat jelenlegi állapotát nézzük, az az út volt sikeres, amit – feladva a függetlenségünket, bevonva más településeket is – mi jártunk, hiszen nálunk ma már felújított, korszerű, bővített rendszer van. Öröm számomra, hogy ha 12 év késéssel is, de olyan székelyudvarhelyi képviselőkkel tudok egy asztalnál ülni, akiknek hasonló az elképzelésük – üdvözölte az udvarhelyi városvezetés döntését Ráduly.
Közölte, hogy Udvarhely csatlakozásával a cég szerkezeti felépítése is átalakul: Csíkszereda mellett immár Székelyudvarhely is térségi húzóerő-központ lesz, Szentegyháza és Parajd pedig – ahol szintén átveszik a szolgáltatást – két alközpont. Ráduly ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az április 1-jei határidőre kitűzött szolgáltatóváltás zökkenőmentesen fog lezajlani, és az udvarhelyiek ebből csak annyit fognak érzékelni, hogy a havi számlát már a Harvíztől kapják.

Tíz bani plusz a váltás ára
Az áprilisi számlán nemcsak a szolgáltató neve, de a díjszabás is változik: az udvarhelyieknek 10 banival többet kell fizetniük, ugyanis a Harvíz Rt. 3,10 lejben számolja az ivóvíz és 3,61 lejben a szennyvíz köbméterét, ergo az összköltség a korábbi 6,61 lejről 6,71 lejre módosul – közölte a sajtótájékoztatón Bogáti Csaba vezérigazgató. Elmondta: a vízdíjat a jelenlegi fizetőpontoknál lehet majd befizetni, és megegyeztek arról is, hogy nem módosul a Haáz Rezső utca 4. szám alatti székhely sem.
A fogyasztókkal a szerződéseket áprilisban kötik újra, ennek módozatáról a következőkben tájékoztatják a klienseket – közölte Bogáti. Hozzátette, hogy nagy léptékű beruházásokat terveznek Székelyudvarhelyen: 15-20 millió euró uniós pályázati pénzt fognak fordítani az elkövetkező 3-4 évben az udvarhelyi vízhálózat modernizálására, a derítőállomás felújítására, és már felkészültek a gyakori hálózati hibák, csőtörések javítására is.
Kérdésünkre, hogy az udvarhelyi önkormányzat miként rendezi az Aqua Nova Hargita Kft.-vel a cég által már korábban bejelentett 23 millió lejre rúgó követelést, Gálfi Árpád azt válaszolta: ez per tárgyát képezi, és természetesen utolsó lejig törlesztenek, de csak akkor, ha erről megfellebbezhetetlen bírósági végzés születik.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 23-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek