Döntőznek a Nemzetek Ligájában

Egy hétig a válogatottaké a főszerep

76

Az európai klubfutball szezonjának végét követően holnaptól jövő keddig a válogatottaké lesz a főszerep. A héten rendezik meg a Nemzetek Ligája döntő tornáját Portugáliában, ma és holnap az elődöntőkre, vasárnap a helyosztókra kerül sor.

A portói stadionban játsszák az első Nemzetek Ligája döntőjét

Lezárul a héten a labdarúgó Nemzetek Ligája, amelyet tavaly az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hozott létre olyan válogatottak számára, amelyek UEFA-tagsággal rendelkeznek. A sorozatban ötvenöt csapat indult, az UEFA pedig a résztvevők között összesen 76,25 millió euró pénzdíjat osztott ki. Az indulásért járó 1,5, valamint a csoportgyőzelemért járó szintén 1,5 millió euró mellett a Nemzetek Ligája győztese 4,5 millió eurót kap, a második helyezett 3,5, a harmadik 2,5, míg a negyedik további 1,5 millió eurót kap az UEFÁ-tól
A Nemzetek Ligájában részt vevő válogatottakat a 2017. októberi UEFA-együtthatók alapján négy ligára osztották, az A és B ligába 12 csapat került, a C ligában 15 csapat, a D ligában 16 csapat szerepelt. Mindegyik ligában négy csoportba sorolták a csapatokat. A Nemzetek Ligája első fordulóját tavaly szeptember 6-án, az utolsót pedig november 20-án rendezték, ezt követően alakultak ki a csoportok és ligák végeredményei, a csapatok a helyezések alapján feljutottak, illetve kiestek a magasabb vagy az alacsonyabb divízióba.
Az A liga négy csoportjának győztese jutott be a négyes döntőbe, ahol sorsolás alapján dőltek el az elődöntők párosításai, a nyertesek a döntőt, a vesztesek a kisdöntőt vívják majd a hét folyamán.
Az UEFA által létrehozott sorozat egy új kijutási lehetőséget is biztosít a válogatottak számára a jövő évi Európa-bajnokságra. Az Eb-selejtezők márciusban kezdődtek és november végén zárulnak, innen viszont csak húsz csapat – a tíz selejtezőcsoport első és második helyezettje – szerez részvételi jogot a kontinenstornára, további 4 hely szabad marad.
A pótselejtezőben összesen 16 csapat vesz részt, amelyet 2020 márciusában játszanak és ez lesz másodlagos kijutási lehetőség az Európa-bajnokságra. A 16 csapat négy ágra került négy-négy csapattal és mindegyik ágról egy csapat jut ki az Eb-re. A Nemzetek Ligája csoportgyőztesei automatikusan pótselejtezős kvótát kaptak a saját ligájuk ágára. Ha a csoportgyőztes az EB-selejtezőket követően kijut a kontinensviadalra, akkor helyette az ugyanabban a ligában legmagasabban rangsorolt csapat kapja a kvótát. Ha már nincs elég csapat a ligában, akkor a következő ligában lévő, a Nemzetek Ligája összesített rangsorában soron következő legmagasabban rangsorolt csapat kapja a kvótát.
A D ligától az A ligáig, alulról felfelé töltik fel a négy ágat is. Egy ág az azonos ligából érkező négy csapatból áll. Egy csoportgyőztes nem játszhat egy magasabb ligában lévő csapattal. Ha több mint négy csapat jutott kvótához ugyanabból a ligából, akkor sorsolás dönt arról, hogy mely csapatok maradnak az adott liga ágán. A maradék csapatokat a feljebb lévő ligák ágaira sorsolják. A sorsolást 2019. november 22-én tartják azok között, akik nem csoportgyőztesek.
A pótselejtező négy ága egyenként két elődöntőből és egy döntőből áll (a két elődöntő győztese között). Az 1. helyen rangsorolt csapat a 4. helyen rangsorolt csapattal, a 2. helyen rangsorolt csapat a 3. helyen rangsorolt csapattal mérkőzik, a magasabban rangsorolt csapat játszik hazai pályán. A döntő helyszínét a két elődöntő győztese közül sorsolják. A pótselejtező négy ágának négy győztese kijut az Európa-bajnokságra.
Fontos, hogy a Nemzetek Ligája négyes döntője nem része az Eb-playoffnak. A Nemzetek Ligája első elődöntőjében ma a házigazda Portugália Svájcot fogadja Portóban, míg holnap a Hollandia – Anglia találkozónak Guimaraes ad otthont. Mindkét nap 21.45-től kezdődnek a meccsek. Az elődöntő két vesztese vasárnap 16 órától Guimaraesben játssza a kisdöntőt, míg az elődöntők győztesei szintén vasárnap 21.45-től Portóban mérkőznek meg a Nemzetek Ligája trófeáért. Ez utóbbi találkozót a Pro TV élőben közvetíti.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek