Dombi Gyula országos bajnok

Erőtörésben a legjobb

62

Désen tartották az elmúlt hétvégén a taekwondo országos bajnokságot, erőtörésben pedig csíkszeredai siker született. A kétszeres Románia-kupa-győztes Dombi Gyula tavaly is megnyerte erőtörésben az országos bajnokságot, idén pedig sikerült a csíki sportolónak a címvédés.

Dombi Gyula országos bajnok taekvondó-erőtörésben

Újra csíkszeredai siker született a taekwondo országos bajnokságon erőtörésben: a Csíki Titánok SK sportolója, Dombi Gyula megvédte bajnoki elsőségét. Dombi erőtörésben az elmúlt években is kitűnően szerepelt, 2016-ban és 2017-ben megnyerte a Románia-kupát, tavaly országos bajnok lett, idén pedig a Tallinban tartott Európa-bajnokságon egyéniben a negyedik helyen zárt, ugyanakkor meghatározó tagja volt a szintén negyedik helyen záró romániai válogatottnak is. A csíki sportoló ugyanakkor a csehországi Nymburkban tartott nemzetközi versenyen is a negyedik helyen végzett.
Az erőtörés a taekwondónak igen fontos, nagy kihívást jelentő, látványos része, a versenyszám művelőinek testi-lelki erejét, ügyességét, bátorságát és technikai tudását hivatott tükrözni. A törésekhez használt végtagfelületek edzését, keményítését hamar elkezdik a sportolók, akik a magas szintre edzett testrészek által a tudományos elvekre épülő technikával ötvözve lenyűgöző teljesítményekre képesek.
Az erőtörő verseny a férfiaknál öt, a nőknél három különböző technikából áll. A versenyzőknek az úgynevezett törőálványra felrakott lapokat kell eltörniük – általában 1-3 darabot –, melyeknek az a különlegessége, hogy műanyagból készülnek és törés után újra összeilleszthetők. A műanyag előnye, hogy az összes versenyzőnek közel azonos fizikai tulajdonsággal rendelkező lapokat kell eltörni, ami a hagyományos fa deszkalapok esetén sokkal nehezebben biztosítható, ugyanakkor eltörésük jóval nagyobb pontosságot igényel, mint a fa esetében.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek