Dollármilliókat bukott a Forma–1 az év első három hónapjában

Nyilvános a Liberty Media első negyedévi mérlege

23

A profi sportcsapatok és az egyéni sportolók is kénytelenek elviselni a bezártság mellett az anyagi veszteséget is, amelyet a koronavírus-járvány okozott az elmúlt öt hónapban. Az egyéni sportolók számára kevesebb az anyagi „bukta”, ám vannak szakágak, ahol akár az évi bevétel felét is elveszítették a csapatok. A Forma–1-et birtokló kereskedelmi társaság az első negyedévi mérlege szerint 84%-kal esett vissza a bevételük.

Nincs olyan sportoló vagy sportcsapat, amelynek nem okozott volna anyagi veszteséget a koronavírus-járvány. Csapatok kerültek csődközelbe világszerte, egyéni sportolók megélhetési lehetősége került veszélybe.
Egyelőre még bizonytalan, hogy májusban mekkora mértékben indulhat újra a sportélet. Ahogy több európai sportági szervezet, így a Forma–1 is óriási bevételkiesést kénytelen elszenvedni a koronavírus-járvány miatt, és még nincs vége, a második negyedévre is hasonló zuhanás várható.
Miközben a Forma–1, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a csapatok folyamatosan azon egyeztetnek, hogy milyen módon tudnának faragni a költségeken, valamint miként tudnák a szezon minél hamarabbi elindításával elkerülni a további bevételkiesést, a koronavírus-járvány a sorozatnak is hatalmas károkat okozott. A sportág bevételei az első negyedévben 84%-kal estek vissza, és a második negyedévre vonatkozóan is hasonlóan komoly mínusz várható, hiszen futamok még ekkor sem lesznek.
Miután a Forma–1 jogait tulajdonló Liberty Media vezetője, Chase Carey elnök-vezérigazgató nyilvánosságra hozta a cég pénzügyi jelentését az idei első negyedévre vonatkozóan, nyilvánvalóvá vált, hogy a sorozat is rengeteg pénzt bukott el azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén eddig egyetlen futamot sem rendeztek meg. A pontos számok 84%-os visszaesét mutatnak a tavalyi első negyedévhez képest, ami azt jelenti, hogy a január, február, március időszakban 246 millió dollárról 39 millió dollárra zuhant a sportág bevétele.
Ebben az időszakban csak két futamot, az Ausztrál és a Bahreini Nagydíjat rendezték volna meg, noha az ezekért kapott bármilyen bevétel, mint rendezési díj vagy a televíziós közvetítés után járó díj nem szerepel a fentebbi összegben, ezt az elsődleges bevételek tartalmazzák, amelyek szintén óriásit csökkentek, egészen pontosan 198 millió dollárról 13 millióra. „Miután nem voltak versenyek az első negyedévben, az elsődleges bevételek a nem a futamokhoz kapcsolódó jogdíjakkal összefüggő szponzori bevételeket tartalmazzák, nem szerepel bennük sem a promóterektől, sem a közvetítés után származó bevétel. Az egyéb bevételek, mint a Paddock Clubból és más, a futamokhoz kapcsolódó eseményekből és televíziós műsorokból származó összeg nullára csökkent, jelenleg pedig arra számítunk, hogy a második negyedévben sem lesznek versenyek” – olvasható a Liberty Media közleményében.
Mivel a szezon leghamarabb július elején kezdődhet el, a bevételkiesés a második negyedévben is kolosszális méretű lesz. Ezt a Forma–1 a korábban a Liberty-től kapott 1,4 milliárd dolláros tőkeinjekcióval vészelheti át. „Arra számítunk, hogy a koronavírus gazdasági hatásai továbbra is éreztetni fogják magukat világszerte, de úgy érezzük, hogy jó pozícióban vagyunk ahhoz, hogy visszatérjünk a tavaly tapasztalt növekedési görbéhez” – mondta Chase Carey, a Forma–1 elnök-vezérigazgatója.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.