Dolgozni szeretnének

Ballagnak a Szent Anna Speciális Szakiskola diákjai

435

Állami gondozott, enyhén vagy súlyosan sérült fiatalok, de vannak terveik, álmok, amelyeket szeretnének megvalósítani: családban élni, dolgozni és valamivé válni, mondjuk ruhatervező lenni. A csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskolában idén tizenöt diák szerez szakmunkás diplomát és búcsúzik el a diákévektől. Ősztől új szakokkal új fiatalok ülnek a padba.

Különleges nevelést igénylő diák birkózik a feladatával. Munkára vágynak, talán jobban, mint mások Fotó: Llászló F. Csaba

A speciális oktatásban tanulókra jellemző, hogy az iskola befejezése után akár itthon vagy külföldön, de amint lehet, azonnal munkába állnak. A Szent Anna Speciális Szakiskola igazgatója szerint a végzősök fele az iskolában kitanult mesterséget folytatva asztalosműhelyekben vagy varrodákban talál állást.
– Akkor örülünk igazán, ha a fiatalok megszerzik a szakmunkás diplomát és itthon elhelyezkednek. Ez stabilitást, biztonságot jelent számukra. Vannak azonban jó néhányan, akik idő előtt elhagyják a tanintézményt, és ebben a családjuk sem gátolja meg őket – tudtuk meg Kristó Kingától, a csíkszeredai speciális szakiskola igazgatójától.
Héja Norbert és Szabó Ágnes végzős tanulók szeretnének abban a szakmában elhelyezkedni, amit tanultak, mindkettőjüknek van már elképzelése – és lehetősége is –, hogy hol és hogyan kezdik el felnőtt életüket.
– Sokat gyakorlatoztam egy gyergyói asztalosműhelyben, megszerettem az esztergálást, a suli befejezése után ebben a gyárban fogok tehát dolgozni. Nem szeretnék külföldre menni, munka itthon is van, és itt van a családom – beszélt a terveiről Norbert.
A székelyudvarhelyi Ágnes is hazamegy szülővárosába, amint megszerezte a diplomáját, és édesanyja mellett varróműhelyben kezd el dolgozni.
– Van egy álmom: szeretnék ruhatervező lenni. Vannak már rajzterveim, de még sokat kell tanulnom – mondja.
A speciális szakiskolában egy magyar és egy román asztalososztály, illetve egy magyar varróosztály végez idén. A hároméves oktatás alatt nagy volt a lemorzsolódás, a lányok számára fenntartott osztályban például a kezdeti tíz tanulóból négyet csengetnek ki.
A tanintézmény vezetősége az elmúlt évben korszerű eszközökkel látta el az asztalosműhelyt: szögbevágó, körfűrész, élfóliázó gép, fa eszterga és számtalan kézi szerszám segíti a fiatalokat abban, hogy minél jobban és alaposabban kitanulják a szakmát. Szintén bővült a varróműhely, sőt a fiatalok lelki és szellemi fejlődéséhez hozzájáruló zeneterápiás és specifikus terápiákra alkalmas termet is berendezett az intézmény.
– Áruszakértő szakmunkás képzést indítunk el a következő tanévben, ennek a tanműhelyét is berendeztük már. Szeretnénk minél több hatékony lehetőséget biztosítani a hátrányos helyzetű fiataloknak, hogy hasznos és boldog életet élhessenek – tette hozzá az igazgató.
A 2018–2019-es tanévben tehát asztalos-, varró- és áruszakértő osztályokba várja a fiatalokat a Szent Anna Speciális Szakiskola.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.