2021, január 17, vasárnap.

Dobogón zártak a csíkiak

Idén először végzett dobogós helyen a Dacia Logan-kupában a csíkszeredai ralipáros, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős a harmadik helyen zárta a monomárka kupát a Moldva Ralin. A tusnádfürdői Neagoe Alin megnyerte a 11-es géposztályt, a versenyen pedig Szabó Gergő bizonyult a leggyorsabbnak. Folytatás három hét múlva Kolozsváron és környékén.

Idén első alkalommal álltak dobogóra a csíki ralisok Fotó: Balázs Attila/Rallyphoto.ro
Idén első alkalommal álltak dobogóra a csíki ralisok Fotó: Balázs Attila/Rallyphoto.ro

[dropcap]R[/dropcap]emekül zárták a Hargita megyei ralisok a hétvégén Bákó megyében rendezett Moldva Ralit. A hazai ralibajnokság negyedik futamának eredményei viszont egyelőre ideiglenesek, ugyanis több párost kizárással és pénzbírsággal sújtottak, a büntetettek fellebbeztek, így a holnapi szövetségi ülésen véglegesítik a Moldva Rali teljes állását.
A Moldva Ralira nagyon kevesen – harmincan – neveztek előzetesen, végül 29 páros indult csak el, és mindössze huszonegyen értek célba. Szabó Gergő számára remekül indult a verseny, a magyar pilóta már az első két szakaszon tetemes előnyre tett szert üldözőivel szemben, a hátralévő nyolc gyorsaságin pedig sikerült az élen maradnia és megnyernie a viadalt. Érdekesség, hogy a tizenegy szelektívből hatot Szabó, ötöt csapattársa, Keleti Edwin nyert meg. A hétvégi viadal első napján, pénteken öt, szombaton hat szakaszt rendeztek, az első versenynap egy szelektívet – a szuperszpeciált – leszámítva sáros pályán mentek a résztvevők, másnap viszont a porral kellett megküzdeniük.
A Dacia Logan-kupában harcoló Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros számára remekül kezdődött a verseny, az első szakaszon a második, a másodikon pedig a harmadik legjobb időt autózva vezették a monomárka-kupát. A harmadik és a negyedik szelektíven viszont Maior Norbert és Kelemen Péter Sándor is jobb volt a csíkiaknál, a nap utolsó szelektívjén újra a második legjobb időt autózták, így az első napot a harmadik helyen zárták a Logan-kupában. Szombaton az első szelektíven visszavették a második helyet, ám egy szakasszal később visszacsúsztak a harmadikra, a hátralévő négy gyorsból egyen a harmadik, hármon pedig a második legjobb időt érték el, így a verseny végén a harmadik helyen zárták a Logan-kupát.
– Amitől féltünk a pályabejárásokat követően, az be is következett: csütörtökön estétől péntek reggelig esett az eső, így az amúgy remek minőségű murva átázott, és iszonyatos sártenger lett. A pénteki első négy szakaszon gyúrtuk a sarat, több helyen, főleg a kanyarok előtt az előttünk elhaladó összkerék-meghajtású autók sáncot vájtak az útfelületen, ebből pedig helyenként ki sem lehetett térni, ahol pedig igen, ott az volt a veszély, hogy lecsúszunk az útról – nyilatkozta a versenyt követően Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, a szuperszpeciál remekül sikerült számukra. – Az látványautózás volt számunkra, ennek ellenére a második legjobb idő is a miénk volt a Logan-kupában – mondta Cseh.
A szombati napon is remekeltek, ám egy baki miatt sok időt vesztettek a nap második szelektívjén. – A hosszú szakaszon (Mojnest, 26,22 km – szerk. megj.) a második kanyarban kicsatolódott a biztonsági övem. Volt olyan pont, amikor a fejvédőm egy ugrató után érte a fejem fölötti bukócsövet, szóval nem mentünk úgy, ahogy kellett volna. A mojnesti szakasz második teljesítésén is időt vesztettünk, de másfél perces volt az előnyünk az üldözőkkel szemben, így a biztonságos harmadik helyre hajtottunk, nem volt értelme kockáztatni – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, örül, hogy két pont nélküli verseny után sikerült dobogóra állniuk.
– Az öröm annál nagyobb, hogy a BCR Leasing Team-et hozzásegítettük a csapatgyőzelemhez, így a Moldva Ralin kétszer is dobogóra állhattunk – mondta Teslovan.
A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre párost támogatták: Romaqua–Borszék Ásványvíz Rt., BCR Leasing, Orkla Foods – Tomi Ketchup, Pigna, Defi, Mobil 1 Star Lubricants, Omniasig, Colina Motorsport, SPC, Prodia, Hermes Forwards, Hargita Népe.

A pontszerzők
Összetett: 1. Szabó Gergő (Mitsubishi Lancer EVO 9), 2. Keleti Edwin (Ford Fiesta R5), 3. Dan Gârtofan (Skoda Fabia S2000), 4. Marco Tempestini (Ford Fiesta R5), 5. Rareş Tomiţă (Mitsubishi Lancer EVO 9), 6. Raul Badiu (Renault Clio R3 Maxi), 8. Adrian Răspopa (Citroen DS3 R3), 8. Horaţiu Savu (Mitsubishi Lancer EVO 9), 9. Florin Crişan (Subaru Impreza), 10. Răzvan Trişnevschi (Mitsubishi Lancer EVO 9). A 2-es géposztályt Szabó Gergő, a 3-ast Rareş Tomiţă, az 5/6-ost Raul Badiu, a 9-est és a Suzuki-kupát Vlad Cosma (Suzuki Swift), a Logan-kupát Maior Norbert (Dacia Logan), a 11-es géposztályt pedig Alin Neagoe (Subaru Impreza nyerte.
A bajnokság a Transzilvánia Ralival folytatódik, amelyet július 17-én és 18-án Kolozsvár környékén rendeznek.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb