DNA: Antal Árpád nem az EBRD-t, hanem a hitelt garantáló államot károsította

77

Az Országos Korrupció-elleni Ügyészség (DNA) szerint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy tisztségéből felfüggesztett polgármestere nem a város számára hitelt nyújtó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD), hanem a hitelt garantáló román államot károsította meg.

Antal Árpád a kihallgatása utáni sajtótájékoztatón. Állítja, nem tévedett Fotó: MTI
Antal Árpád a kihallgatása utáni sajtótájékoztatón. Állítja, nem tévedett Fotó: MTI

Az ügyészséget a Krónika napilap szembesítette az EBRD az MTI hírügynökségnek adott válaszával, amely szerint a rendelkezésére álló információk alapján „nincs oka azt hinni, hogy az EBRD által (Sepsiszentgyörgynek) nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel”. A lap hétfői cikke szerint a DNA azt közölte, hogy az ügy, amelyben a sepsiszentgyörgyi polgármestert vizsgálják, a „közpénzekből garantált vagy közpénzekből törlesztett hitelek nem rendeltetésszerű használatáról” szól.
Mint arról korábban beszámoltunk, a DNA február 17-én tartott házkutatást Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármester és munkatársai lakásában és irodájában. Az ügyészség másnap felügyelet alá helyezte, és hatvan napra eltiltotta hivatala gyakorlásától a polgármestert. A DNA hivatalos közleménye szerint Antal Árpádot azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan EBRD-hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. A DNA állítása szerint a polgármester az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró kárt okozott az önkormányzatnak. A vádhatóság szerint a polgármester törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát is. Egy 2006-ban elfogadott törvény szerint ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania. Antal Árpád minderről korábban úgy nyilatkozott: teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés lebonyolításában. Hozzátette: a bank is folyamatosan ellenőrizte a szerződés végrehajtását, és soha nem jelzett szabálytalanságot.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek