Dixi!

59

„A kormány arról biztosított, hogy legkésőbb december 13-ig a 2019-es költségvetés projektje be lesz nyújtva a parlamenthez” – ezt Liviu Dragnea, a kormánypárt „mindenható” elnöke jelentette be kedden, december 11-én. Azt megelőzően néhány nappal pedig Eugen Teodorovici közpénzügyi miniszter azt hangoztatta, hogy a parlamentben a költségvetés megszavazására kerül december 21-ig. „Látnunk kell, hogy mi történik a CSAT-ban (az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa – sz. m.), ha ott a dolgok feloldódnak – türelmetlenül várjuk a nyugdíjtörvényt is és a pénzügyminisztériumnak is be kell mutatnia a költségvetési projekt végleges formáját –, akkor az idén sor kerülhet a költségvetés megszavazására” – ezt a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu mondotta december 12-én.
Apropó, új nyugdíjtörvény: nem idéznénk Dragnea pártelnököt, de utalnánk ama határozott állítására, miszerint az szeptember első napjaiban beterjesztésre kerül, és legkésőbb október végéig kihirdetés végett meg is küldik Johannis államelnöknek. A minap volt egy kormánypárti „duett” is: a múlt hétfőn Dragnea pártelnök és Dăncilă kormányfő egymást „kiegészítve” vetítették előre azt a ragyogó jövőt ígérő, helyi fejlesztésekre fókuszoló befektetési alap létrehozását, amelyre vonatkozóan a lehető legrövidebb időn belül elfogadnak egy sürgősségi kormányrendeletet. Erre „ráénekelt” egy másik „kórustag”, Teodorovici pénzügyminiszter, aki szerint egy csomagban fogadják el a szóban forgó kormányrendeletet a 2019-es esztendei költségvetést jóváhagyó törvénytervezettel.
Ők mondták, hallották, de lévén, hogy kitárulkoztak, mi is hallottuk. Náluk azonban süket fülekre találtak az általuk elmondottak. Igen, mert a jelen pillanatban nemigen van esély arra, sőt egyáltalán nincs esély arra, hogy elfogadják év végéig a 2019-es esztendei állami költségvetést, valamint az állami társadalombiztosítási költségvetést. Amúgy a sokat ígérő kormányzati, illetve kormánykoalíciós megnyilatkozások ellenére is már hetekkel ezelőtt sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb elakad a költségvetést kimunkáló mechanizmus, óramű egyik vagy másik kereke.
Ilyen kontextusban utalnunk kell arra is, hogy nem véletlenül említettük a költségvetés kapcsán az új nyugdíjtörvényt, lévén, hogy ez utóbbinak lesznek olyan előírásai, amelyektől nem tekinthet el a jövő esztendei költségvetés. (Akárcsak az országos garantált minimális bruttó bér kvantumának a megállapítására vonatkozó kormányhatározatnak, amelyet szintén vontatottan fogadott el a kormány. Igaz, az utolsó pillanatban, olyan pillanatban, amely óhatatlanul késleltethette a költségvetés kidolgozásának a finalizálását is.) Lényegében arról van szó, hogy a nyugdíjtörvény tervezete szerint 2019. szeptember 1-től a nyugdíjpont értéke 1100 lejről 1265 lejre emelkedik, s azzal a különbözettel számolnia kell mind az állami költségvetésnek (a szubvenciók okán), mind pedig az állami társadalombiztosítási költségvetésnek, annak kiadási oldalán. (Egyébként, ha a jelenleg hatályos köznyugdíjtörvény előírásai szerint kerülne sor a nyugdíjpont értékének az indexálására, az a hozzávetőleges számítások szerint 20%-kal növekedne, azaz 1320 lej körül állapodna meg.)
Az új nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos egykori határozott bejelentés pusztába kiáltott szó maradt, s a múlt héten már-már megcsillant annak a reménye, hogy ha megkésve is, mégis szavazásra bocsátanák, de a kormánypárti honatyák kétszínűsködése okán a megszavazástól „elállt” az RMDSZ (egyébként nyomós okkal, nevezetesen a fogyatékkal élők majdani nyugdíjjogosultsága okán), ilyenképpen pedig „támasz” nélkül maradt a kormánykoalíció. Egyelőre abban reménykednek, hogy a szerdai nekifutáson mégis sikerül megszavazni az új nyugdíjtörvényt. Ettől függetlenül arra már nem lesz lehetőség, pontosabban idő, hogy a költségvetéseket megszavazzák. (Egyébként is megtörténhetik és hallani is ilyen hangokat, hogy az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz kívánnának fordulni, s ugyanakkor azt sem tudni, hogy miként fog viszonyulni az új nyugdíjtörvényhez Johannis államelnök.)
Ami a védelmi tanácsot illeti: annak ülésére december 11-én került sor, de több mint háromórás tárgyalás után annak munkálatait közös megegyezéssel az államelnök felfüggesztette, és a folytatást december 19-re, azaz szerdára tűzte ki. Máris akadtak olyan kormánypártiak, akik ugyan halkan, de azt mondogatták, hogy ismét önkényeskedett Klaus Johannis. Ezt viszont a kormányzat részéről nem erősítették meg (igaz, nem is cáfolták). A költségvetés kapcsán tény, hogy meg kell konzultálni a CSAT-ot, de annak a véleménye nem kötelező a kormányra nézve. Következésképpen téves lenne bűnbaknak kikiáltani az államelnököt a költségvetés elfogadása halogatásának az ügyében. A dolgok jelenlegi alakulásából viszont egyértelműen kikövetkeztethető: még egy rendkívüli parlamenti ülésszak összehívása esetében is csak január második felében kerülhet sor a 2019-es esztendei költségvetés megszavazására.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek