Ditrói cserkészek nyári nagytábora

688

A ditrói Lg. Takó János cserkészcsapat idei táborát rendhagyó módon két, egymást követő felvonásban rendezte meg, két helyszínen.
Augusztus 1–4. között a ditrói Kakastaréj fogadó területén táboroztunk, amely épp elég távol esett a község zajától ahhoz, hogy egy külön világban érezhessük magunkat. Ide velünk tartott a nemrégiben alakult tusnádfürdői Élthes Alajos cserkészcsapat 14 tagja is, Lázár Annamária tanítónő vezetésével. Nagyon örültünk, hogy idén is velünk töltötték ezt a pár napot, és reméljük, hogy a csapataink között fonódott kapcsolatot a jövőben is meg tudjuk őrizni. Saját csapatunkból 31 cserkész vett részt a táborban.
Táborunkban Mátyás, az igazságos népmesei alakját próbáltuk megidézni, a különböző tevékenységeknek ez a téma biztosította a kerettörténetet, és az őrsvezetők illetve a „törzs” tagjai is népmesei figuráknak öltöztek.
A reggel 7 órai ébresztő és az esti takarodó között olyan szórakoztató és oktató célú programokkal tölthették idejüket a budai udvar vendégei, mint egy reneszánsz vásáron való részvétel, a nyomfelismerés vagy éppen csillagászati tudnivalók elsajátítása, énektanulás, élő „honfoglaló” vagy méta játékok.
Cserkésztudásunkat is próbára tettük, az utolsó tábortűznél megrendezett meseerdő után 3 kiscserkész tett ígéretet, illetve 5 cserkész fogadalmat, ők mind sikeresen kiállták a próbát.


Rövid, de tartalmas táborunk szombat délután ért véget, a ditrói cserkészek pedig készülhettek a honismereti táborra.
Vasárnap reggel busszal indultunk tovább várfalvi táborhelyünkre, amit az Erdélyi Kárpát-Egyesülettől béreltünk. Még aznap a településsel ismerkedtünk, meglátogattuk az unitárius templomot. Új bázisunkról indulva a következő 4 nap folyamán (augusztus 9-ével bezárólag) Kolozsvár, Torda, Torockó és Nagyenyed nevezetességeit tekintettük meg. A belvárosi piarista templomban részt vettünk az ünnepi szentmisén, majd Takó István kolozsvári egyetemi lelkésszel, névadónk kései rokonával találkoztunk. Ezt követte a Fellegvár megtekintése, Mátyás király szülőháza, majd a Házsongárdi temető és a botanikus kert meglátogatása. Bejártuk a Tordai-hasadékot, és megtekintettük a vallásszabadság emlékművét, meghódítottuk a Székelykőt, megnéztük a torockószentgyörgyi vár romjait, majd utolsó nap – a nagyenyedi vártemplom és a Bethlen Gábor Kollégium megtekintése után – pancsoltunk egyet a helyi strandon.
Csütörtökön este kissé fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk haza, és azt hiszem, elmondhatom, hogy kilenc nagyon cserkészies, varázslatos és tanulságos napot tudhatunk magunk mögött.

Hompoth Szilárd r. cserkész, Ditró

Köszönet illeti nagylelkű támogatóinkat, akik mindezt lehetővé tették: főtámogatónkat Hargita Megye Tanácsát, Dit­ró Község Önkormányzatát, a Kakastaréj Fogadót, a Ditrói Pékséget, Ferenczi Imrét, szakácsainkat, Bardócz Ferencet, Fülöp Szabolcsot és Laczkó-Benedek Hunort, és nem utolsósorban a Lg. Takó János Egyesületet. Köszönjük!
Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek